Talous

Outokummun kobolttikaivokselle rahoitus Kanadasta – Suomessa ei kiinnostusta

Sähköautojen akut nielevät yhä enemmän harvinaista kobolttia ja litiumia – molempia löytyy Suomesta.
Fincobaltin johtajaa Markus Ekbergiä hymyilyttää, sillä yhtiön Outokummun kobolttihanke on saamassa rahoitusta Kanadasta.

Outokummun vanhalle kaivosalueelle suunnitteilla oleva kobolttikaivos ei löytänyt rahoitusta Suomesta yhdeksän kuukauden etsimisestä huolimatta, mutta Kanadasta tärppäsi nopeasti, Finncobaltin johtaja Markus Ekberg kertoo.

Yhtiö teki pari viikkoa sitten kanadalaisen Explorex-yhtiön kanssa aiesopimuksen projektin kehittämishankkeen rahoituksesta, jonka kustannus on 2–3 miljoonaa euroa. Itse kaivoshankkeen kustannusarvio on 50–100 miljoonaa euroa.

Hautalammen kaivoksessa on tarkoitus louhia ja rikastaa kobolttia, nikkeliä ja kuparia. Koboltin kysyntä on kovassa kasvussa akkuihin. Vaikka sähköautojen akuissa puhutaan yleensä litium-akuista, akkujen katodeihin tarvitaan kobolttia, Ekberg kertoo.

"Malmi ei ole hirveän rikasta, mutta investointi on helppo tehdä Outokummun vanhalle kaivosalueelle eikä ympäristöongelmia pitäisi tulla", Ekberg kertoo.

Yhtiön tarkoitus on myös tuottaa kemikaaleja akkuja varten eikä pidättäytyä pelkkään louhintaan.

Kaivos ja muu tuotanto työllistäisi 150 henkilöä ja malmintuotanto nousisi 350 000 tonniin vuodessa. Kobolttipitoisuudeksi arvioidaan 0,1 prosenttia ja sitä tuotettaisiin 300 tonnia vuodessa.

Tavoite on aloittaa louhinta ja rikasteen tuotanto vuonna 2020.

Outokumpu-lähtöinen Ekberg on yksi Fincobaltin kolmesta omistajasta, muut ovat Veli-Jussi Penttilä ja Jarkko Ralli.

Fincobalt esitteli suunnitelmaansa parhaillaan Helsingissä pidettävillä Nordic Mine -päivillä, jossa yhtiöt, valtiot ja tutkimuslaitokset esittelevät Pohjoismaiden kaivoshankkeita.

Kaivokset elävät maailmalla ja myös Suomessa nousukautta, uusia hankkeita on suunnitelmissa useita. Kiina on suuri erilaisten malmien ostaja.

Akkuihin tarvittavaa litiumia aiotaan Suomessa tuottaa Kaustisella, jonne Keliber suunnittelee kaivosta ja jalostusta Kokkolaan.

Rahoitusta Suomesta on Ekbergin mukaan vaikea löytää hyvillekin hankkeille, kun taas esimerkiksi Kanadassa 80 prosenttia sijoittajista luottaa kaivosalaan.

Kaivospäivien osanottajat arvelivat, että suuri syy rahoituksen vaikeuteen on edelleen Talvivaaran huono maine. Lisäksi voittoja haetaan nopeammin kuin kaivoksista on saatavissa.

Lue lisää

Litiumhankkeestaan tunnettu Keliber hakee ympäristö- ja vesitalouslupia kaivokselle ja rikastamolle

Keliberin litiumhankkeen rahoitusjärjestely etenee: eteläafrikkalainen kaivosjätti Sibanye-Stillwater merkitsi osakkeita 15 miljoonalla eurolla

Kuusamon Juomasuo kätkee uumeniinsa Euroopan neljänneksi suurimman tunnetun kobolttiesiintymän – arvion tehnyt yhtiö ei kiirehdi kaivostoiminnan aloittamista

Keliberin litiumhanke Keski-Pohjanmaalla etenee: Sweco kumppaniksi suunnitteluun ja toteutukseen