Talous

Paahtamaton kahvi nousi Suomen viedyimmäksi elintarvikkeeksi Venäjälle

Elintarvikevienti Suomesta Venäjälle ei enää palaudu, arvioi Venäjän talouden professori Kari Liuhto.
"Paluuta vanhaan ei ole", arvioi Suomen elintarvikevientiä Venäjälle professori Kari Liuhto.

Venäjän taloutta kolme vuosikymmentä tutkinut Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Venäjän talouden professori Kari Liuhto ei usko, että sanktioiden ja tuontikieltojenkaan purkaminen palauttaisi EU:n elintarvikevientiä Venäjälle aiemmalle tasolle.

Venäjän vastapakotteiden vuoksi Suomen suurimmaksi vientielintarvikkeeksi Venäjälle on noussut paahtamaton kahvi. Vuonna 2017 Suomesta vietiin Venäjälle kahvia 25,5 miljoonan euron arvosta.

EU:n elintarvikevienti on pudonnut noin kuusi miljardia euroa vuosina 2013–2016. Samaan aikaan Venäjän pakotteiden ulkopuolinen vienti on laskenut yli 40 miljardia euroa.

"Vaikka Venäjä purkaisi elintarvikesanktionsa tänään, paluuta vanhaan ei ole koska venäläisten ostovoiman kasvu on tyssännyt ja ruplan kurssi lähes puoliintunut vuodesta 2013."

Kun esimerkiksi Valion maitotuotteiden vienti loppui vastapakotteiden vuoksi elokuussa 2014, venäläinen elintarviketeollisuus on saanut jalansijaa markkinoilla. Myös Valio tuottaa Venäjällä myymänsä meijerituotteet Venäjällä. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna Venäjällä lähes sata miljoona euroa.

Lue lisää

Huuhkajat kärsivät Pietarissa tappion Aleksei Mirantshukin maalilla

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet suurlähettiläiden paluusta asemapaikoilleen

ST1 ja Valio perustavat yrityksen tekemään lannasta polttoainetta – jakelu hoidetaan ST1:n raskaan liikenteen tankkauspisteistä

"Venäjän havupuun vientikielto iskee myös Suomeen"