Talous

Motiva selvitti: Vain harva pientaloasuja kilpailuttaa sähkösopimuksensa säännöllisesti

Sähkösopimuksen säännöllisellä kilpailuttamisella voi säästää paljon rahaa.
Jaana Kankaanpää
Pientaloasujien sähkösopimus on useimmiten toistaiseksi voimassaoleva, ja pörssisähkötuotteen on valinnut vain noin kuusi prosenttia kuluttajista.

Motivan Harkka-hankkeen selvityksen mukaan osa pientaloasujista tuntee huonosti sähkönkäyttöään. Ainoastaan noin 12 prosenttia pientaloasujista seuraa sähkönkäyttöään säännöllisesti.

Toisaalta myöskään sähkösopimuksen kilpailutus ei ole kovin yleistä, vaikka sillä olisi saatavissa selvää säästöä. Motivan selvityksen mukaan vain osa pientaloasujista kilpailuttaa sähkösopimustaan parin kolmen vuoden välein, ja osa ei tee sitä koskaan.

Pientaloasujien sähkösopimus on useimmiten toistaiseksi voimassaoleva, ja pörssisähkötuotteen on valinnut vain noin kuusi prosenttia kuluttajista.

"Toistaiseksi sähkönkäytön ajoittaminen on kuluttajien näkökulmasta vielä liian vaikeaa. Asia pitäisi tehdä kuluttajille todella helpoksi. Peräti 49 prosenttia vastaajista olisi valmis siirtämään tai rajoittamaan sähkönkäyttöään, mikäli siitä ei ole hänelle suoraan haittaa tai rajoitetta", asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo tiedotteessa.

Harkka-hanke on toteutettu vuosina 2017–2018 Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry:n, Sähkötutkimuspoolin, Energiaviraston ja Helen Oy:n tuella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haluatko välttyä ylikuumilta huoneilta ja tunkkaiselta sisäilmalta? Asiantuntija antaa vinkit kodin keväthuoltoon

Mistä sähkö tulee?

Varoitus muillekin päsmäreille