Talous

EKP:ltä iso päätös elvytysruuvin kiristämisestä –  keskuspankki aikoo lopettaa arvopaperien osto-ohjelmansa vuoden lopussa

Ennen lopettamista osto-ohjelman tahti leikataan lokakuun alussa puoleen nykyisestä 30 miljardista eurosta kuukaudessa.
Korot EKP:n hallintoneuvosto päätti pitää ennallaan. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan keskuspankki EKP on tehnyt ison päätöksen talouden elvytysruuvin kiristämisestä. Päätöksen mukaan keskuspankin arvopapereiden osto-ohjelma valmistaudutaan lopettamaan joulukuun lopussa.

Korot hallintoneuvosto päätti pitää entisellään. Näillä näkymin korkoja korotettaisiin aikaisintaan ensi vuoden kesän jälkeen. Ohjauskorko on ollut nollassa jo yli kaksi vuotta.

"Tämä on hyvin maltillinen ja rauhallinen muutos, sillä arvopaperien ostot jatkuvat vuoden loppuun, ja senkin jälkeen pääoman uudelleensijoittamista jatketaan. Odotuksiin nähden tällä ei ole juurikaan vaikutusta euroalueen talouteen", kertoo pääekonomisti Reijo Heiskanen OP Ryhmästä.

"Neuvosto teki hyvin odotettuja päätöksiä, ja markkinat arvelivat näin tapahtuvan vähän nopeamminkin."

Asuntovelallisille tämä on hyvä hetki miettiä, miten haluaa varautua korkojen nousuun.

"Matalan koron aika jatkuu vielä vuoden ajan. Jos korkojen nousulta aikoo suojautua, se tulee tämän vuoden jälkipuoliskolla kallistumaan vähitellen. Mikäli suojautumisen tekee jollain tavanomaisella korkokatolla, kannattaa pohdintoja tehdä nopeasti", Heiskanen sanoo.

Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on kiristellyt korkoruuvia jo useampia kierroksia. Euroopassa sen sijaan näkymä rahapolitiikan normalisoitumisesta on tuntunut lykkääntyvän.

Osto-ohjelmalla EKP on syöttänyt rahaa euroalueen talouteen, jotta inflaatio nousisi hieman vajaaseen kahteen prosenttiin.

EKP on isojen kysymysten äärellä, kun se pyrkii rahapolitiikassa palaamaan kohti tavallisempia vesiä. Näillä linjauksilla on isot vaikutukset eri maiden ja koko euroalueen talouteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

250 miljoonan euron kaasuputkea lasketaan Suomenlahteen – budjetti pysyi kerrankin kurissa

Kerrostaloja rannalle? – Mäntsälässä maan ehkä lievimmät rantarakennussäännöt

Vakaus on valttia – Bolidenin Kokkolan sinkkitehdas on ollut toiminnassa yhtäjaksoisesti 50 vuoden ajan