MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Talous

Bernerin puheet pysäyttivät sähköpyörien kaupan keväällä

Sähköpyörien suosio jatkaa silti kasvuaan. Kotimainen Helkama uskoo kaupan seisahtumisesta huolimatta tuplaavansa tämän vuoden myynnin.
Tullin tuontitilastojen mukaan kahtena edeltävänä vuonna Suomeen tuotiin yli 6 000 sähköpyörää. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sähköpyörien myynti pysähtyi täysin kesken kovinta sesonkia keväällä, kertoo Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme.

Syyksi hän sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) yllättävän ehdotuksen maaliskuun lopulla: sähköpyörille ehdotettiin 400 euron hankintatukea.

"Jälleenmyyjämme kertoivat, ettei maaliskuun lopussa myyty oikeastaan yhtäkään sähköpyörää kaupasta ulos", Halme kertoo.

Ministerin ehdotuksessa väläytettiin, että tukea olisi voinut hakea takautuvasti huhtikuun alussa hankittuihin sähköpyöriin. Nyttemmin hankintatuen valmistelu on keskeytetty, mutta Halme kertoo, että edelleen osa kuluttajista kyselee, onko tuki tulossa.

Huhtikuussa sähköpyörien kauppa elpyi Halmeen mukaan, ja hän odottaa tälle vuodelle kovaa kasvua.

Tullin maahantuontitilastojen mukaan sähköpyöriä tuodaan maahan eniten maalis- ja huhtikuussa.

Suomessa ei ole tarkkoja tilastoja siitä, kuinka paljon maassa on sähköpyöriä, mutta Tulli tilastoi sähköpyörien maahantuontia. Tullin tuontitilastojen mukaan kahtena edeltävänä vuonna Suomeen tuotiin yli 6  000 sähköpyörää, kun vielä vuonna 2014 määrä oli vain hieman yli 2  000. Vuodesta 2012 tämän vuoden maaliskuuhun mennessä Suomeen on tuotu yli 25  000 sähköpyörää.

Helkama on suomalainen sähköpyörävalmistaja. Myyntipäällikkö Halme kertoo, että heidän myyntinsä ovat tuplaantuneet vuosittain.

Kaksi vuotta sitten Helkaman sähköpyöriä myytiin noin tuhat ja viime vuonna parituhatta. Tälle vuodelle he odottavat 4  000 sähköpyörän myyntiä. Odotukset ovat kovat.

"Vielä ollaan sen verran rohkeita, että uskomme, että voimme tuplata myynnin vielä ensi vuonnakin", Halme sanoo.

Tämä tarkoittaisi noin 8  000 Helkaman sähköpyörän myyntiä vuodessa.

Vt. toiminnanjohtaja Otso Kivekäs Pyöräliitosta sanoo, että sähköpyörä ei korvaa polkupyörää, vaan se on aivan eri tuote. Hänen mukaansa sähköpyörien suurin hankkijaryhmä ovat ne, jotka eivät kulje aktiivisesti pyörällä.

Kivekkään mukaan Ranskassa on tutkittu, että sähköpyörä korvaisi usein ennen autolla tehdyn matkan ja vain pieni osa matkoista oli sellaisia, jotka käyttäjä olisi tehnyt tavallisella pyörällä.

Kivekäs kertoo, että lapsiperheet suosivat sähköavusteisia tavarapyöriä, joiden kyydissä voi kuljettaa lapsia tai suurempiakin tavaramääriä. Myös harrastuksissa käytetään sähköpyöriä, esimerkiksi maastopyöräilyssä.

"Sähköisellä maastopyörällä voi kulkea pidempiä matkoja, eikä se vaadi yhtä hyvää kuntoa kuin tavallisella maastopyörällä ajaessa", Kivekäs kertoo.

Lue lisää

IL: Poliisi ei aloita vihreiden Fatim Diarran sähköpyörästä esitutkintaa

KSML: Sähköpyöräjupakan kiusaamat vihreät ajavat politiikkojen kaupalliselle yhteistyölle pelisääntöjä

Kaikki sallittua, kun tavoite on liikunnan ilo

IL: Vihreiden Fatim Diarra pyysi Helkamalta monen tonnin sähköpyörää ilmaiseksi ja sai sen – osti kohun noustua pyörän omakseen