Talous

Varastoitu turve teki kauppansa – Vapon voitto kasvoi kolmella miljoonalla

Yhtiön omavaraisuus nousi yli 50 prosentin.
Lari Lievonen
Vapon suolla Pohjois-Karjalassa ajettiin toukokuussa turvetta vauhdilla. Yhtiön tulos parani viime tilikaudella ja liikevaihto kasvoi. Turvetuotanto on alkanut tänä vuonna reippaasti.

Energiayhtiö Vapon liiketulos ilman kertaeriä kasvoi huhtikuussa päättyneellä tilikaudella 26 miljoonaan euroon 23 miljoonasta.

Eniten paransi tulostaan pääasiassa Ruotsissa toimiva Neova-tytäryhtiö, Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka kertoo.

Yhtiön liikevaihto kääntyi usean vuoden jatkuneen laskun jälkeen nousuun, polttoaineita, lämpöä ja sähköä myytiin selvästi edelliskautta enemmän.

Liikevaihto oli tilikaudelta 420 miljoonaa, kun se edelliskaudella oli 392 miljoonaa euroa.

Konsernin tilikauden tulos kaksinkertaistui 17,6 miljoonaan euroon.

Viime kesän turvetuotantokausi oli heikko ja märkä syksy vaikeutti energiapuun hankintaa. Turvevarastot mahdollistivat polttoaineiden myynnin kasvattamisen, kun energiapuusta oli niukkuutta. Vapon varastot olivat keväällä normaalia alhaisemmat.

Alentuneet varastot ja hyvä myynti näkyivät vahvana kassavirtana. Maltillisten investointien ansiosta yhtiö pystyi pienentämään nettovelkojaan selvästi. Yhtiön omavaraisuusaste nousi tilikauden päättyessä 51 prosenttiin liikevaihdosta.

2016 julkistetun Vapo Carbonsin tavoitteena on käynnistää turpeeseen pohjautuvien teknisten hiilten tuotanto Suomessa yhtiön kehittämällä uudella menetelmällä. Hankkeen ympäristölupaprosessi on kesken. Investointipäätös tehdään Tempakan mukaan myöhemmin tämän vuoden aikana.

Yhtiön hallitus ehdottaa, että osinkoa jaetaan 5,0 miljoonaa euroa eli 166,67 euroa osakkeelta.

Vapon Energy-divisioona hakee digitaalisuutta hyödyntävien energiaratkaisujen tarjoamista. Polttoainemarkkinoiden ei odoteta kasvavan.

Vapon Grow&Care -divisioona pyrkii kasvattamaan ammattiviljelijöille suunnattua liiketoimintaa.

Turvetuotantokausi on alkanut hyvin, mutta energiapuun varastot ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen matalalla tasolla, mikä saattaa aiheuttaa niukkuutta seuraavalla lämmityskaudella, Vapo arvioi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilomantsissa muurattiin Vapon aktiivihiilitehtaan peruskivi – "turve on niin hyvä raaka-aine, että ei sitä kannata polttaa"

Vapon liikevoitto nousi 40 prosenttia – toimitusjohtaja: "Tulos varsin tyydyttävä"

Taipalsaaren palo suurin moneen vuoteen Vapon soilla – tuotanto hidasta