Talous

Kuplajuomat kortilla Keski-Euroopassa – Suomeen hiilidioksidipula ei vaikuta

Britanniassa teurastamo joutui keskeyttämään toimintansa ja oluen tukkumyyjä rajoittaa juomien jakelua baareihin ja kauppoihin.
Jaana Kankaanpää
Britanniassa ja Keski-Euroopassa hiilidioksidipula kiusaa elintarviketeollisuutta.

Britanniassa ja Keski-Euroopassa hiilidioksidipula kiusaa elintarviketeollisuutta.

Pulan syynä on lannoitteiden poikkeuksellisen alhainen maailmanmarkkinahinta, joka on ajanut monet lannoitetehtaat rajoittamaan tuotantoaan. Britanniassa ja Keski-Euroopassa hiilidioksidi otetaan usein talteen lannoitetehtaiden sivuvirroista, kertoo elintarviketeollisuudesta vastaava Harri Saviranta kaasutoimittaja AGA:sta.

Keski-Euroopassa hiilidioksidipula on jokakesäinen ilmiö, mutta tänä vuonna pula on Savirannan mukaan poikkeuksellisen vaikea.

Suomeen pula ei vaikuta millään tavalla. "Suomi on omavarainen hiilidioksidin suhteen", Saviranta sanoo.

AGA ottaa Suomessa hiilidioksidia talteen muun muassa Nesteen jalostamolta vetytuotannon sivuvirroista.

”Eurooppalaiset kollegat ovat huolissaan”, kertoo toimialapäällikkö Mari Lukkariniemi Elintarviketeollisuusliitosta.

Hiilidioksidi on Lukkariniemen mukaan kriittinen raaka-aine. Sitä käytetään esimerkiksi teuraseläinten tainnuttamiseen ja ruokapakkausten suojakaasujen valmistukseen.

Hiilidioksidin reagoidessa veden kanssa syntyy hiilihappoa. Sitä käytetään esimerkiksi oluessa, siiderissä ja virvoitusjuomissa. ”Juomateollisuuden pääsesonki on meneillään”, huomauttaa Lukkariniemi.

Hiilidioksidista valmistettavaa hiilihappojäätä eli kuivajäätä puolestaan käytetään esimerkiksi lihan jäähdyttämiseen leikkaamoissa. Sitä käytetään myös maitotuotteiden, lihan sekä pakastettujen ja pilaantuvien elintarvikkeiden jäähdyttämiseen kuljetuksen aikana.

Britanniassa elintarviketeollisuus on ongelmissa.

Skotlannin Brechinissä 6 000 sikaa viikossa käsittelevä teurastamo joutui keskeyttämään toimintansa eilen keskiviikkona hiilidioksidipulan takia. Sitä käytetään sikojen tainnuttamiseen.

Britanniassa lihateollisuus pohtii BBC:n mukaan suojakaasujen koostumuksen muuttamista. Se vaikuttaisi tuotteiden säilyvyyteen ja myyntiaikoihin, mikä vaatii muutoksia koko toimitusketjulta.

Financial Times kertoi keskiviikkona, että brittiläinen verkkoruokakauppaketju Ocado kehottaa kuluttajia ostamaan tuoretuotteita pakasteiden sijaan.

Juomajätit Heineken ja Coca-Cola ovat kärsineet hiilidioksidipulasta. Coca-Cola on joutunut keskeyttämään osan tuotannostaan.

Britannian suurin oluen tukkumyyjä, Tescon omistama Booker rajoittaa oluiden, siidereiden ja virvoitusjuomien jakelua baareihin ja kauppoihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Myös rakentamisen päästöihin puututtava

Brexit-hätäkokous alkaa alkuillassa Brysselissä – luvassa lyhyt tai pitkä lisäaika

Keskustelu kotieläintuotannosta on yksipuolista