Talous

EU-komissio vaatii Brasiliaa parantamaan lihatarkastuksiaan – Lihatuotteiden laatu edelleen kaukana EU-vaatimuksista

EU ei hyväksy tuoreessa selvityksessään Brasilian tapaa tehdä lihatarkastuksia.
Kari Salonen
Kuvan teurastamo ei liity tapaukseen.

Brasilian tulee täyttää EU:hun päätyvän tuontilihan turvallisuusvaatimukset nykyistä paremmin, Euroopan komission tuore raportti valaisee.

Komissio luettelee Brasilian heikkouksiksi erityisesti naudan ruhoille tehdyt teurastamotarkastukset. Useissa teurastamoissa Brasiliassa ruhojen testauksia eivät tee viranomaiset, vaan teurastamon rivityöntekijät. Tämä ei ole linjassa EU:n säädösten kanssa ja uhkaa eurooppalaista ruokaturvallisuutta, komissio sanoo.

Komissio tuuppii Brasilian johtoa, että tarkastukset tulee saada kuntoon, jotta lihaa voidaan jatkossakin tuoda EU:n markkinoille.

Teurastamotarkastuksissa tarkkaillaan ruhojen kuntoa. Esimerkiksi epämuodostumat ruhoissa johtavat automaattisesti ruhojen hylkäämiseen. EU:ssa tarkastuksia tekevät eläinlääkärit.

Brasilia on vastannut komission vaatimuksiin sanomalla, että vaikka maan tavat ovat unionin jäsenmaiden kanssa erilaisia, Eurooppaan päätyvien lihatuotteiden turvallisuus on yhtä hyvällä tasolla kuin EU:ssa.

EU on raportoinut alueellaan myös useista brasilialaisista lihoista peräisin olevista salmonellatapauksista. EU on pyytänyt paikallisia tuotantolaitoksia korjaamaan tilanteen ja parantamalla tuontilihan turvallisuutta.

Euroopan komissio laittoi aiemmin keväällä Brasilian suurimpia siipikarjan tuottajia mustalle listalle, koska ne eivät noudata EU:n salmonellasäädöksiä.

Komissio ja jäsenmaat päättivät silloin yksimielisesti, että 20 brasilialaista tuotantolaitosta ei saa enää tuoda lihaa EU-alueelle. Valtaosassa kiellon saaneista laitoksista tuotetaan vain broilerinlihaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Markkinakatsaus: Suomen naudanlihan tuotanto on ollut alkuvuoden alamäessä – EU:sta nautaa on viety aiempaa enemmän ulos

Brasilialaista vai kotimaista nautaa? Amazonin metsäkatoalueilla tuotetulla lihalla moninkertaiset päästöt

Suomalaismepeiltä tyrmäys Mercosur-sopimukselle: "Täysin epätasapainossa ja vaarallinen"