Talous

Muumikahvilayhtiö Cafee of cartoons päätti jatkaa saneerausmenettelyä

Talousvaikeuksissa olevan kahvilaketjuyhtiön ylimääräinen yhtiökokous äänesti yhtiön velkasaneerauksen puolesta.
Jarkko Sirkiä
Cafee of cartoons on kahvilaketju, joka avasi ensimmäisen kahvilansa joulukuussa 2016 Helsinkiin.

Muumikahviloita pyörittävän Mumin Kaffen omistajayhtiö Cafee of cartoonsin ylimääräinen yhtiökokous päätti hyväksyä yhtiön hakemisen yrityssaneeraukseen.

Yhtiön hallitus oli jättänyt Helsingin käräjäoikeudelle yrityssaneeraushakemuksen jo 15. kesäkuuta. Osakkaat ottivat kantaa saneeraushakemukseen ylimääräisessä yhtiökokouksessa Helsingissä 16. heinäkuuta.

Paikalla oli MT:n tietojen mukaan kourallinen osakkaita. Puhetta ylimääräisessä yhtiökokouksessa johti yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Sanna Kiiski. Kiiski on myös Cafee of cartoonsin suurin yksittäinen omistaja yhtiönsä kautta.

Paikalla olivat EuroClearin sähköisen edustuksen kautta myös osa ruotsalaisista piensijoittajista. Ruotsalaisia piensijoittajia edustanut Sverker Littorin oli vaatinut ylimääräisen yhtiökokouksen asialistalle myös erityistilintarkastusta yhtiöstä, Cafee of cartoonsin tilivuoden 2017 tarkastettua tilinpäätöstä sekä uuden ylimääräisen yhtiökokouksen kutsumista koolle, mikäli näitä ei ehdittäisi tekemään ennen 16.7. kokousta.

Sanna Kiisken mukaan pyyntö erityistilintarkastuksesta tuli virallisessa muodossa vasta yhtiökokouskutsujen lähettämisen jälkeen, eikä hän voinut osakeyhtiölain mukaan lisätä asioita kokouksen asialistalle.

Vähemmistöomistajien vaatimaa uutta ylimääräistä yhtiökokousta ei myöskään ole kutsuttu koolle. Yhtiön viime vuoden tilinpäätös on niin ikään yhä tarkastamatta ja hyväksymättä, sillä Cafee of cartoons ei ole kutsunut varsinaista yhtiökokousta toistaiseksi koolle.

Littorin kertoo MT:lle äänestäneensä yrityssaneerauksen puolesta. Kiisken mukaan osa vähemmistöosakasryhmän jäsenistä äänesti saneerausta vastaan.

Yrityssaneerauksesta ja sen aloittamisesta päättää Helsingin käräjäoikeus. Saneerauksen aloittamiseksi yrityksen pitää olla jatkamiskelpoinen. Oikeus myös arvioi, riittävätkö velallisen varat saneerauskustannuksiin ennen kuin se tekee päätöksen menettelyn aloittamisesta. Osana saneeraushakemusprosessia on myös tilintarkastus.

Yhtiötä toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana edustavan Kiisken mukaan rahaa tilintarkastuksen tekoon ei ole ollut. "Kukaan osakkaista ei ollut valmis osallistumaan sen kustannuksiin."

Kiisken mukaan yhtiöllä oli tilintarkastaja, mutta edellisenkin laskun ollessa maksamatta, hän kieltäytyi suorittamasta tarkastusta ilman ennakkomaksua. Yhtiön tilintarkastajaksi on kaupparekisteriin merkitty Moore Stephens Rewinet Oy ja sen päävastuulliseksi tilintarkastajaksi Miikka Salonen.

Yhtiön hallituksessa on käynyt kato talousvaikeuksien myötä. Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämän kaupparekisterin mukaan Cafe of cartoonsin hallitukseen kuuluu Tällä hetkellä enää yksi henkilö: toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Sanna Kiiski.

Yhtiön osakas noin 8,5 prosentin osuudella ja Cafe of cartoonsin hallituksen puheenjohtajana viime vuoden syksyyn toiminut Sverker Littorin jatkoi hallituksen jäsenenä tammikuuhun 2018, jolloin hän erosi omalla ilmoituksellaan yhtiön hallituksesta.

Viimeksi hallituksesta erosi sen jäsenenä ollut Tiia Vanhatapio on eronnut yhtiön hallituksesta 13. heinäkuuta kaupparekisteriin tekemällään omalla ilmoituksella. Yhtiö ei Vanhatapion mukaan ollut toimittanut eteenpäin hänen aiemmin tekemäänsä eronpyyntöä.

Saneeraukseen Cafee of cartoons hakeutui maksuvalmiussyistä. Tilintarkastamattoman, vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan yhtiön omat pääomat olivat vuoden vaihteeseen mennessä jo syöty ja -306 000 euroa miinuksella. 868 000 euron liikevaihdolla tilikauden tappio oli yli 414 000 euroa.

Lainoja rahoituslaitoksilta, ostovelkoja, siirtovelkoja ja muita velkoja oli tuolloin lähes 1,2 miljoonaa euroa.

Yhtiön pyrkimykset lisäpääomien keräämiseksi ovat tähän mennessä kaatuneet. Vielä viime vuoden syksyllä kaavailtu pörssilistautuminen pohjoismaiseen Nordic Growth Market Stock Exchange NGM-pörssiin purkautui.

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa oli mukana myös Privanet 5–10 prosentin omistuksellaan. Listaamattomien yritysten kauppapaikkana toimivan Privanetin valmistelema antikaan ei lopulta toteutunut.

Cafee of Cartoonsilla on tytäryhtiö myös Ruotsissa. Cartoon Cafees AB. Tukholmaan perustettu muumikahvila suljettiin tammikuussa.

Lisää aiheesta:

Muumikahvilaketjun omistajat täydessä riidassa, yhtiö hakee yrityssaneeraukseen, rikosilmoitus Ruotsissa: Kuka on Haisuli?

Cafee of cartoons vastaa Maaseudun Tulevaisuuden uutiseen

Lue lisää