Talous

Raisiolta livahti gm-soijaa kalanrehuihin

Saastunutta rehua löytyi Venäjän rajaviranomaisten tarkastuksessa. Lauantaina Venäjä pysäytti Raision kalanrehujen viennin.
Kari Salonen
Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi.

Raision kalarehuun pääsi heinäkuun alkupuolella geenimuunneltua soijaa, joka havaittiin Venäjän rajaviranomaisten tarkastuksissa. Soija oli tullut yhtiön tavarantoimittajalta.

Asiasta kerrotaan Raision osavuosikatsauksessa, joka julkistettiin keskiviikkona. Toisen vuosineljänneksen tulokseen tehtiin puolen miljoonan euron kulukirjaus gm-soijan takia.

Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Raisiolta toteaa, että gm-soijaa löytyi vain muutamasta rekkakuormasta, jos vienti on sadan rekan luokkaa. Yhtiön omassa valvonnassa kontaminaatioita ei havaittu.

Saastunut soija oli tullut Raision tavarantoimittajalta. Raisio on sitoutunut gm-vapaaseen tuotantoon ja saastuminen on siksi erityisen harmillista, Kuusniemi toteaa.

Venäjän rajaviranomaiset päättivät viime viikon lauantaina, että raja on toistaiseksi suljettu Raision kalanrehuilta. Venäjällä olisi tarvetta rehulle, mutta toimitukset eivät nyt onnistu eikä korvaavaa rehua löydy helposti.

Evira on mukana selvittämässä tapausta yhdessä vakuutusyhtiön kanssa. Viranomaiset edellyttävät selvitystä, miten jatkossa toimitaan. Kuusniemi epäilee, ettei saastumisen perimmäistä syytä välttämättä pystytä osoittamaan.

Raisiolla on riittänyt tekemistä myös vesiongelman kanssa. Iso runkoputki katkesi runsas viikko sitten ja vesiyhtiö edellytti veden keittämistä Naantalissa ja Raisisosa. Kielto purettiin tiistaina.

Elintarvikeyhtiö ei voi käyttää tällaista vettä, joten pastatehdas ja mylly seisoivat viikon. Benecol-yksikössä oli huoltotauko eikä vesikatko vaikuttanut sen toimintaan, Kuusniemi toteaa.

Tuotanto on taas käynnissä, mutta toimituksiin voi tulla viiveitä. Mahdollista korvauksista keskustellaan kaupungin kanssa, Kuusniemi kertoo.

"Harmittavia asioita varsinkin, kun ne eivät ole olleet yhtiön omissa käsissä."

Lue lisää

Suomen ensimmäinen kalajauhotehdas Kemiönsaaressa – kotimainen silakka jalostuu loheksi

Raisio investoi neljä miljoonaa kalanrehuihin

Raision liikevaihto kasvoi kalanrehun avulla – "Yksi kaikkien aikojen parhaista kausista"

Raisio lupaa rehunsa edistävän Itämeren tilaa