Talous

Altia varautuu ohrapulaan Koskenkorvan tehtaalla

Talous 10.08.2018

Yhtiön liikevaihto laski tammi–kesäkuussa pääosin valuuttakurssien heikon kehityksen vuoksi.


Venla Tirkkonen
Koskenkorva-vodka on yksi Altian tuotemerkeistä. Viinatehdas toimii Ilmajoen Koskenkorvalla.

Alkoholiyhtiö Altia varautuu siihen, ettei kotimainen ohra riitä tänä vuonna yhtiön tarpeisiin. Luken ennusteen mukaan ohrasato on 13 prosenttia edellisvuotta pienempi. Toimitusjohtaja Pekka Tennilä kommentoi asiaa yhtiön puolivuotiskatsauksen yhteydessä tiedotteella.

"Vaikutus sadon määrään ja laatuun selviää kolmannella vuosineljänneksellä. Koskenkorvan tehtaan tehokkuuden varmistamiseksi varaudumme mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoisiin ratkaisuihin."

Suomalaista ohraa Altia osti viime vuonna ennätykselliset 206 miljoonaa kiloa. Tehtaan käyttämä ohramäärä oli kasvanut neljänä vuonna peräkkäin. Määrä on noin viisi prosenttia sadosta. Sopimusviljelijöitä on noin 1 500.

Altian talousluvut pysyivät puolivuotiskatsauksessa kutakuinkin ennallaan.

Vertailukelpoinen liiketulos parani ja liikevaihto puolestaan laski hienoisesti tammi–kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihto supistui reilut pari prosenttia 160,6 miljoonaan euroon. Sitä laskivat etenkin heikot Ruotsin ja Norjan valuutat.

Vertailukelpoinen liiketulos oli 6,8 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden tammi–kesäkuussa oli 6,3 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen käyttökate suhteessa liikevaihtoon parani.

Tennilä kuvaa yhtiön taloudellista tilaa vuoden ensimmäisellä puoliskolla vakaaksi.

"Kannattavuutemme parani edellisvuoteen verrattuna huolimatta vaativasta toimintaympäristöstä ja useista Altian liiketoimintaan vaikuttaneista ulkopuolisista tekijöistä. Näitä ovat olleet esimerkiksi valuuttakurssien jatkuva epäsuotuisa kehitys sekä keskeisten raaka-aineiden kustannuspaine."

Kaikkien tuoteryhmien liikevaihto supistui, eniten muiden juomien kuin väkevien alkoholien ja viinien (– 4,2 %) sekä teollisten tuotteiden ja palveluiden (– 3,6 %).

Altia oli aikaisemmin valtionyhtiö, joka listautui pörssiin tämän vuoden maaliskuussa. Valtio omistaa nykyisin noin 36 prosenttia Altian osakkeista, ja käyttää siten tosiasiassa päätösvaltaa yhtiössä. Muita isoja omistajia ovat työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen, joiden kunkin omistus on kolmen prosentin luokkaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT