Talous

Alkon myynti hiipui – vain kesäviinit ja alkoholittomat nousussa

Valkoviinien menekki ohitti ensimmäisen kerran punaviinien suosion sitten vuoden 2002.
Alkon litramyynti laski heinäkuussa 10 prosenttia viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Valko-, rosee- ja kuohuviinit olivat heinäkuun helteillä valopilkkuja Alkon muuten heikkenevässä myynnissä.

"Asiakkaita kiinnostavat raikkaat maut, ja tämä näkyy esimerkiksi valkoviinien, kuohuviinien ja roseeviinien myynnissä. Kyseessä on kansainvälinen trendi, jota tämä poikkeuksellisen kuuma kesä Suomessa on varmasti osaltaan vahvistanut", arvioi Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen.

Alko myi heinäkuussa valkoviinejä 2,3 miljoonaa litraa. Ero 15 prosenttia myyntiään menettäneisiin punaviineihin kasvoi selväksi, sillä punaviinejä meni kaupaksi vain 1,6 miljoonaa litraa. Myös koko alkuvuoden myyntiluvut keikahtivat valkoviinien hyväksi.

Suhteellisesti eniten osuuttaan kasvattivat kuitenkin roseeviinit, joiden myynti kohosi lähes kolmanneksella 275 000 litraan.

Muissa kuin kesäviineissä Alkon myyntiluvut jäivät heinäkuussa miinukselle lukuun ottamatta muutamia marginaalisia poikkeuksia, kuten ginit ja tequilat. Kaikkiaan Alkon myynti supistui 10 prosenttia 7,7 miljoonaan litraan.

Long drinkkien myynti sukelsi 50 prosenttia, siidereiden 20 prosenttia ja oluiden 33 prosenttia. Vahvojen lonkeroiden, siidereiden ja oluiden myynti sallittiin vuoden vaihteesta lähtien myös muissa kaupoissa kuin Alkossa.

Alkolla on 356 myymälää. Päivittäistavarakauppoja, kioskeja ja huoltamoita on yli 5  300.

"Odotettua tämä tietenkin on. Tiedettiin jo etukäteen, että kun näin iso muutos tulee myyntipisteiden määrässä, se tulee ilman muuta vaikuttamaan Alkoon", kertoo liiketoimintajohtaja Kari Pennanen Alkosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alkon myynti laski elokuussa yli kuusi prosenttia

Uusi alkoholilaki sotki Alkon myyntiä – roseeviinien ja alkoholittomien tuotteiden suosio kasvoi

Alko alas, sukupuoli ilmoitusasiaksi, maataloustuet lopetettava – Tällaisia aloitteita kokoomuksen puoluekokouksessa esitettiin