Talous

Suomalainen eläinlääkäri lähtee Saudi-Arabiaan kehittämään kamelien dopingtestejä – huijarikamelin huuli roikkuu botoxilla

Kamelifestivaalien valtavat palkintosummat houkuttelevat huijaamaan. Keinotekoinen kauneus ei kuitenkaan periydy, joten kyseenalaiset keinot halutaan saada kuriin.
Kaijaleena Runsten
Luomukameli ei kelpaa kaikille. Joiltain Saudi-Arabian kamelifestivaaleille osallistuvilta eläimiltä jopa katkaistaan hermoja huulista, jotta ne roikkuvat paremmin.

Suomalainen eläinlääkäri Markus Kiili lähtee Saudi-Arabiaan kehittämään kamelien dopingtestejä.

Käsky kamelien ulkonäköä sorkkivien huijareiden kiinni saamisesta on Kiilin tietojen mukaan tullut Saudi-Arabian kuninkaalta. Näin korkean tahon puuttuminen asiaan kertoo, että kyse ei ole mistään nappikaupasta vaan miljoonaluokan liiketoiminnasta.

Saudi-Arabiassa järjestetään vuosittain valtava kamelifestivaali, jossa erämaan laivat kamppailevat paremmuudesta sekä juosten että näyttelyssä.

Esimerkiksi tänä vuonna kisoissa jaetaan rahapalkintoja noin 40 miljoonan euron verran.

Parhaat kamelit maksavat noin kaksi miljoonaa euroa. Ongelma on, että huijaamalla saavutetut ominaisuudet eivät periydy kamelilta toiselle, Kiili selittää.

Kauneusihanne on, että mitä roikkuvammat huulet, sitä kauniimpi kameli, Kiili kertoo. Ihanteen saavuttamiseksi eläimen huuliin ruiskutetaan esimerkiksi botoxia tai kollageenia. Joskus turvaudutaan siihen, että huulista katkaistaan hermoja. Kyttyröiden muotoja parannellaan silikonilla.

Kiilin tehtävä on kehittää muun muassa kuvantamismenetelmiä, joilla luonnonkauniit yksilöt pystytään erottamaan väärennöksistä. Hän tekee töitä yhdessä muutaman muun eläinlääkärin kanssa. Kiili on ryhmän ainoa länsimaalainen.

Kaikki ryhmän jäsenet ovat miehiä, koska Saudi-Arabiassa miehet ja naiset eivät saa työskennellä näin tiiviisti yhdessä. Eläinsairaalassa, jonne Kiili menee, on töissä sekä naisia että miehiä.

Kiilin matka kotikonnuiltaan Lapin Äkäslompolosta kohti Saudi-Arabiaa alkaa syyskuun alkupäivinä.

Vinkin doping-eläinlääkärin pestistä Kiili sai eläinlääkärien facebook-keskusteluryhmästä.

"Arabimaissa parikymmentä vuotta töitä tehnyt eläinlääkäri Pentti Koivisto kysyi ryhmässä, onko halukkaita mieseläinlääkäreitä lähtemään Saudi-Arabiaan."

"Olen yksityisyrittäjä, joten ajattelin, että miksipäs ei."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa otetut dopingnäytteet analysoidaan ensi vuodesta alkaen Tukholmassa

Biologinen passi ohjaa riskiurheilijat dopingtestaukseen

Lähes joka toinen hiihtomitalisti antanut 2000-luvulla "epäilyttävän" verinäytteen