Talous

Karhinen työelämäprofessoriksi Itä-Suomen yliopistoon

Karhinen kehittää Itä-Suomen yliopistossa annettavaa osuustoimintaopetusta ja tutkimusta professori Anu Puusan johtamassa tutkimusryhmässä.
Jarkko Sirkiä
Pitkän uran osuustoiminnallisessa yrityksessä tehnyt Reijo Karhinen vahvistaa osuustoiminnan tutkimusta ja opetusta Itä-Suomen yliopistossa.

OP Ryhmän entinen pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen on valittu työelämäprofessoriksi Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitokselle 1.8.2018 alkaen. Määräaikainen tehtävä on kaksivuotinen.

"Olen todella innoissani tästä mahdollisuudesta päästä minulle uudessa akateemisessa viitekehyksessä kehittämään asiaa, josta minulla on vahva käytännön kokemus. Olen työurallani paljon puhunut yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyön tärkeydestä. Tätäkin taustaa vasten tämä uusi avaus tuntuu luontevalta", Karhinen kertoo yliopiston tiedotteessa.

"Karhisen mittava työura osuustoimintakentässä ja hänen sitoutumisensa osuustoimintaan hakee vertaistaan", aineettoman pääoman professori Anu Puusa kommentoi.

"Meillä on keskinäisiä suunnitelmia myös paitsi tutkimuksen, mutta myös kansantajuistamisen osalta, että osuustoimintaa voitaisiin jatkossakin edistää entistä paremmin."

Osuustoiminnan tutkimus, opetus ja tunnettuus nousevat jatkossa Itä-Suomen yliopistossa ja sen myötä koko Suomessa uudelle tasolle. Suomalaisten osuustoiminnallisten yritysten 700 000 euron lahjoituksen ansiosta Puusa voi keskittyä jatkossa erityisesti osuustoiminnan tutkimiseen.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO), Pohjois-Karjalan osuuspankit, Valio, Metsäliitto ja LähiTapiola Itä tukevat Itä-Suomen yliopistossa tehtävää uraauurtavaa ja laajaa osuustoiminnan tutkimus- ja opetustoimintaa.

"Yrityksiltä saatu lahjoitus on tärkeä avaus pitkäkestoiselle yhteistyölle osuustoimintatutkimuksen ja -koulutuksen alueella. Samalla se vahvistaa yritys-yliopisto -yhteistyötä", yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani Sari Rissanen toteaa.

Reijo Karhinen toimi OP Ryhmän pääjohtajana vuosina 2007–2018. Tätä ennen hän teki pitkän uran finanssialalla OP-ryhmän eri johtotehtävissä. Nykyisin Karhinen on muun muassa Lujatalon ja Lujabetonin hallitusten jäsen sekä Valtion kehittämisyhtiö Vaken hallituksen puheenjohtaja.

Kesäkuussa pääministeri Juha Sipilä kutsui Karhisen selvityshenkilöksi etsimään keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Karhinen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Lue lisää

Luonnon monimuotoisuuden seurantaan kehitellään uusia keinoja – kaukokartoitus paljastaa muutokset kasvien kunnossa

Kuluttajille myytävissä tuotteissa kasvuturpeesta luopuminen ei vaikuta välittömästi aliurakoitsijoihin – "Turvataan se, että kuivike- ja kasvuturpeessa muutos olisi rauhallisempi"

"Isot pörssiyhtiöt alkavat jo osin hyödyntää osuustoimintaan sisään rakennettuja perusajatuksia – paremmin kuin osuuskunnat tekevät sen itse"

Karjalainen: keskustan kuntavaaliehdokas esiintyi hakaristilipun kanssa