Talous

Arla päätti Ruotsissa kriisipaketista viljelijöilleen – näin Suomen Arla ja Valio kommentoivat suunnitelmiaan

Valion johtajan mukaan kuivuus on aiheuttanut Ruotsissa jopa Suomea enemmän ongelmia.
Jaana Kankaanpää
Valion ja Arlan edustajat eivät ainakaan tässä vaiheessa lupaa suomalaisviljelijöille rahallista tukea.

MT kertoi aiemmin, että meijeriyhtiö Arla on päättänyt suunnata ruotsalaisille luomuviljelijöilleen 100 miljoonan kruunun eli reilun yhdeksän miljoonan euron kriisipaketin. Kriisipaketin myötä maidon tuottajahintaa korotetaan lokakuun alusta 30 äyriä litraa kohden.

Maaseudun Tulevaisuuden tavoittama Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström sanoo, että Arla pyrkii helpottamaan suomalaisten tilojen tilannetta ensisijaisesti varmistamalla, että tiloilla on rehua. Rehupulasta kärsivät tilat nimittäin saavat Arlan kautta yhteyden sellaisiin tiloihin, joilla rehua on yli oman tarpeen.

"Odotamme myös hallitukselta pikaisia päätöksiä maatalouden kriisitukipaketista", toimitusjohtaja sanoo.

Gyllström huomauttaa, että Ruotsissa valtio tukee maitotiloja huomattavalla summalla. Hän lisää, että Arla Suomi on maksanut Suomessa tuottajille maidosta keskimääräistä enemmän.

Valion alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen puolestaan toteaa, että hänen käsityksensä mukaan tilanne on kuivuuden takia Ruotsissa ja Norjassa jopa Suomea pahempi. Hänen mukaansa paras tapa auttaa suomalaisia Valion viljelijöitä on hoitaa liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Nousiaisen mukaan poikkeuksellinen kuivuus on aiheuttanut ongelmia sekä luomutuottajille että myös tavallista maitoa tuottaville tiloille. Tilojen tilanteet kuitenkin vaihtelevat hänen mukaansa hyvin paljon eri puolilla Suomea.

Valion luomusopimustiloille tehdään rehukartoitus syys-lokakuun vaihteessa. Sen jälkeen lokakuun puolella Valio pohtii Nousiaisen mukaan yhdessä luomuneuvottelukuntansa kanssa rehutilanteen parantamiseksi mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä.

Lue lisää:

Ruotsalaislehti: Arlalta 100 miljoonan kruunun apupaketti luomuviljelijöille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valion jättikorvaukset vahvistavat kilpailijameijereitä: "Summa on käytetty tulevaisuuden rakentamiseen"

OP: Valtiontakauksen kysyntä ollut vähäistä – "Uudella velalla ei voida tilannetta paikata, jos ongelmat ovat syviä ja rakenteellisia"

Komission esitys: Irlannille 50 miljoonaa euroa brexit-uhan takia – naudanlihan hinta reippaassa laskussa