Talous

Kannukseen suuri tuulivoimapuisto – ostosopimus käyttöön ensimmäistä kertaa Suomessa

Tuulivoimayhtiö Wpd rakentaa Kannukseen 14 isoa tuulimyllyä.
Jaana Kankaanpää
Kannukseen ja Iihin rakennetaan tuulimyllyjä ilman valtion tukea.

Saksalaisen tuulivoimayhtiö Wpd:n tytäryhtiö Wpd Finland rakentaa Kannukseen tuulivoimapuiston, joka myy sähkönsä pitkällä ppa-sopimuksella tietylle ostajayhtiölle. Yhtiön nimi kerrotaan syksyllä.

Tällainen sopimus on ensimmäistä kertaa käytössä Suomessa, ulkomailla niitä on tehty vuosia. Valtion tukea hanke ei saa.

Wpd Finlandin toimitusjohtaja Heikki Peltomaa kertoi tiistaina, että puistoon tulee 14 myllyä, joiden kokonaisteho on 60 megawattia. Myllyjen lavat käyvät korkeimmillaan 230 metrissä ja ne ovat 75 metriä pitkiä.

Teiden rakentaminen on aloitettu, ja alue valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä.

Wpd:n ostosopimuksen hintaa ei julkaista, mutta viime vuosina yleensä sopimukset ovat menneet alle 35 euron megawattitunnilta (MWh) eli lähelle sähkön markkinahintaa. Sähkön pohjoismainen pörssi- eli tukkuhinta on ollut viime vuodet pääosin 25–30 euroa megawattitunnilta mutta nousi kuivuuden vuoksi heinäkuussa yli 50 euron.

Peltomaa käytti ppa-sopimuksia kuvaavissa esimerkeissään 34,2 euron hintaa tuulisähkölle. Sopimus tehdään yleensä 15–25 vuodeksi.

Ostaja hyötyy ppa-sopimuksesta Peltomaan mukaan saadessaan sopimuskauden mittaisen hintasuojan. Samoin rakentaja tietää varmasti, mitä saa tuotantoaikana.

Wpd on sopinut Saksassa aiemmin yhden tuulipuiston ostosopimuksen. Pohjoismaissa ppa-sopimukset ovat yleisiä, esimerkiksi Norsk Hydro on tehnyt ruotsalaisesta tuulipuistosta 650 megawatin sopimuksen 25 vuodeksi eli yli kymmenkertaisen Kannukseen verrattuna.

Iin Kuivaniemeen tuulipuistoa ilman valtion tukea rakentavan Tuuliwatin toimitusjohtaja Jari Suominen sanoo, että tuulivoima on jo nyt kannattavin sähköntuotantomuoto Suomessa ja kannattavuus paranee koko ajan.

Iissä sähkön tuotantokustannus jää alle 30 euron megawattitunnilta.

Tuotantokustannusten aleneminen johtuu tuulimyllyjen rakentamisen teknisestä kehittymisestä.

Iin 4,2 megawatin myllyjen pyyhkäisykorkeus on 250 metriä ja elinkaareksi luvataan 27 vuotta. Kymmenen vuotta sitten Tahkoluodossa myllyjen korkeus jäi 150 metriin ja toiminta-aika alle 20 vuoteen.

Iin voimala tuottaa vuodessa 19 gigawattituntia sähköä eli kaksinkertaisesti Tahkoluotoon verrattuna.

"Tuulimyllyjen sähköntuotantoaika alkaa Suomessa parhaimmilla paikoilla lähestyä 50:tä prosenttia vuoden tunneista eli lähes vesivoiman käyttöajan verran", Suominen sanoo.

Tuuliwatti on suunnittelemassa lisää tuulivoimaloita ja aikoo osallistua valtion järjestämään uusiutuvan energian kilpailutukseen.

"Kilpailutuksen tuoma selkänoja alentaa rahoituskustannuksia, jotka ovat kaikkein tärkeimmät voimaloiden kannattavuudelle."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuulivoiman tuki romahti sadasta eurosta liki nollaan uudessa kilpailutuksessa

Hämeeseen nousee tuulivoimaloita ilman tukea – pitkien tuotantosopimusten sähkönostajia etsitään parhaillaan

Tiheä asutus haittaa investointeja tuulivoimaan Belgiassa: "Kilpailu rakennusluvista on kovaa"