Talous

Nordean pääekonomisti Kangasharju: Kruunu pysyy lähiajat heikkona

Kruunu on tämän vuoden alusta heikentynyt euroa vastaan 7 ja dollaria vastaan 10 prosenttia.
LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Ruotsissa tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, että kruunu lähtisi vahvistumaan.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi, että Ruotsin kruunu tuskin lähtee vahvistumaan lähiaikoina. Epävarmuus uuden hallituksen pohjasta ja politiikasta on yön aikana painanut kruunua laskuun valuuttamarkkinoilla.

Ruotsin keskuspankki päätti viime viikolla jälleen kerran lykätä ohjauskoron nostoa. Kangasharju arvioi, ettei korkoa lopulta nosteta ennen kuin Euroopan keskuspankki aloittaa koronnostot, eli näillä näkymin ensi vuoden lopulla.

"Kruunua on heikentänyt keskuspankkipolitiikan lisäksi vaalit. Tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, että kruunu lähtisi vahvistumaan", Kangasharju ennakoi.

Kruunu on tämän vuoden alusta heikentynyt euroa vastaan 7 ja dollaria vastaan 10 prosenttia.

Uusi hallitus, kun se aikanaan syntyy, pääsee kuitenkin aloittamaan työnsä hyvässä taloustilanteensa. Ruotsin vaihtotase ja julkinen talous ovat ylijäämäisiä ja velkaa on vähän. Uusi heikko hallitus näkyisi kyllä aikanaan Ruotsin talouden kehityksessä.

"Lyhyellä aikavälillä kyllä hyvin menee, mutta jossain vaiheessa pitäisi tehdä uudistuksia", Kangasharju sanoi.

Suomen näkökulmasta kruunun heikkous vauhdittaa Ruotsin viennin kilpailukykyä, mutta vaikutus maan vientiin on ollut pienempi kuin mitä voisi arvioida.

"Ovatko kaikki kynnelle kykenevät jo töissä, niin että kapasiteetti on jo tullut vastaan? Vai heijastuuko se, että kauppasotien takia ei uskalleta investoida, kun maailmantalouden paras vire on jo sulanut", Kangasharju pohdiskeli.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsissa vaalitulos vaatisi vallanjaon

Kokoomusjohtaja nimettiin hallitustunnustelijaksi Ruotsissa

Ruotsin valtiopäivät äänestää Löfvenin luottamuksesta – hallitusratkaisu täysin levällään