Talous

Pk-yritysten usko tulevaisuuteen heikentynyt – reilu kolmannes arvioi suhdanteiden paranevan

Yrityksistä kymmenen prosenttia uskoo suhdanteiden heikkenevän.
LEHTIKUVA / VILLE MÄNNIKKÖ
Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset tulevaisuuden suhteen ovat heikentyneet keväästä.

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä 37 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana, kertoo tänään julkaistu pk-yritysbarometri. Kymmenen prosenttia uskoo suhdanteiden heikkenevän.

Odotukset ovat heikentyneet keväästä sekä vuoden takaisesta. Kevään barometrin mukaan suhdanteiden paranemiseen uskoi 43 prosenttia ja heikkenemiseen kahdeksan prosenttia. Vuoden 2017 syksyllä taas 47 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan ja yhdeksän prosenttia heikkenevän.

Suhdanneodotusten heikkenemiseen vaikuttaa barometrin mukaan todennäköisesti yksityisen kulutuksen ja erityisesti rakennusinvestointien arvioitu väheneminen. Lisäksi viennin kasvu näyttää heikkenevän, raportissa sanotaan.

"Oma vaikutuksensa on varmasti kotitalouksien voimakkaassa velkaantumisessa. Lisäksi vähitellen liikkeelle lähtevä inflaatio ja tulevaisuudessa siintävät koron nousut leikkaavat kulutushaluja", sanotaan barometrissä.

Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön barometrin toteutti kesä- ja heinäkuussa Taloustutkimus. Internet- ja puhelinkyselyyn vastasi yli 4 600 pk-yrityksen edustajaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Iloa ja väriä vuosikymmeniksi: ”Kansallispuku on mennyt muodista jo pari sataa vuotta sitten, joten sitä vaaraa ei enää ole”

Valmet Automotive palkkaa tänä vuonna tuhat työntekijää

Kommentti: Ministeriön arvio vähättelee asuntojen myynti­voittoja pääkaupunkiseudulla