Talous

HK Scan sai hybridilainaa 10 miljoonaa euroa aiottua vähemmän, osakekurssi tippunut rajusti – talousjohtaja: Maksuvalmius on hyvä

HK Scanin osake on maksanut halvimmillaan tällä viikolla tasan kaksi euroa.
Pasi Leino
Halvimmillaan HK Scanin osaketta on saanut tällä viikolla jopa tasan kahdella eurolla.

Lihayhtiö HK Scanin osakekurssi on kokenut viime päivinä kovia Helsingin pörssissä. Viikossa osake on halventunut pahimmillaan noin neljänneksen.

Halvimmillaan HK Scanin osaketta on saanut tasan kahdella eurolla.

Keskiviikon päätteeksi osake maksoi 2,20 euroa. Kurssi laski päivän aikana 4,76 prosenttia.

HK Scan ilmoitti elokuun lopussa hakevansa 50 miljoonaa euroa hybridilainaa. Hybridilainalla yhtiö kertoi vahvistavansa pääomarakennettaan sekä rahoitusasemaansa. Yhtiö onnistui keräämään tätä lainaa sijoittajilta ainoastaan 40 miljoonaa euroa siitä huolimatta, että lainan korko on kova kahdeksan prosenttia.

HK Scanin talousjohtaja Mikko Forsell toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle sähköpostitse, että hybridilainoja hyödyntävät useat yhtiöt, kuten Finnair, Outotec, Vapo sekä Caverion. "Hybridilainan korot liikkuvat tyypillisesti kuuden ja yhdeksän prosentin välillä, minkä väliin myös HK Scanin hybridilainan korko asettuu", hän sanoo.

Forsellin mukaan hybridilaina on osa yhtiön normaalia, pitkäjänteistä ja suunnitelmallista rahoituksen järjestelyä, ja se mahdollistaa viime vuonna uudistetun strategian toteutuksen yhtiön käännevaiheessa.

Hän vakuuttaa, että yhtiön maksuvalmius on hyvä.

"HK Scanin likviditeettireservit ovat hyvät - yhtiöllä on esimerkiksi 100 miljoonan euron käyttämättömät kommittoidut luottolimiitit. Yhtiön velkaantumisaste nousi vuoden 2018 alussa, mikä liittyi Rauman investoinnin aiemmin suunniteltuihin maksueriin, jotka HK Scan on maksanut pois sovitusti", Forsell kommentoi.

Vaikka HK Scan tavoitteli 50 miljoonan euron lainaa, ja sai vain 40 miljoonaa euroa, on talousjohtaja siitä huolimatta tyytyväinen tilanteeseen.

"Lainan kysyntä oli hyvä, ja halutessamme meidän olisi ollut mahdollista laskea liikkeeseen myös suurempi lainamäärä", Forsell toteaa.

Maaseudun Tulevaisuuden tavoittama HK Scanin pääomistajan LSO osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Matti Murto kieltäytyi kommentoimasta HK Scanin tilannetta. Hän jätti kommentointivastuun yhtiön johdolle. HK Scanin hallituksen puheenjohtaja Mikko Nikula ei vastannut MT:n tiedusteluihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkinta päätökseen: HKScanin eläinkuljetusta koskevan somepäivityksen tekijää epäillään törkeästä kunnianloukkauksesta – tapaus siirtyi syyttäjälle

Poliisi: HK Scanin eläinkuljetuksessa ei epäillä rikosta – somepäivitystä tutkitaan törkeänä kunnianloukkauksena

HK Scanin haasteiden hinta 31 miljoonaa euroa tammi–syyskuussa