Talous

Miksi kaupat ottavat brasilialaista lihaa myyntiin ongelmista huolimatta? Vain Lidl sanoo sen suoraan: "Hinta nousee kotimaisella raaka-aineella"

Seuraava kysymys onkin, miksi brasililialainen liha on toiselta puolelta maapalloakin tuotuna niin halpaa?
Juha Sinisalo
Suomessa hygieniasäännökset ja työntekijöiden oikeudet on tarkasti määritetty ja niitä valvotaan tiukasti.

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu kertoo, että brasilialaista lihaa koskevat laatukriteerit ovat samat kuin suomalaisellekin lihalle. Hän kertoo, että broilerileikkeelle on haettu tekijää suomalaisesta teollisuudesta, mutta yhtään tarjousta ei ole saatu.

Onko tuotteelle sitten ollut jotain erityisvaatimuksia?

"Ihan tavallinen broilerileikkeleen speksi, jossa on vaatimukset muun muassa raaka-aineeseen, tuotantoon ja reseptiikkaan liittyen", Alarotu vastaa.

Suomalaisesta broilerista on ollut tänä vuonna puutetta HK Scanin tehdasongelmien takia. Alarodun mukaan broilerileikkeleen toimittajaa on kuitenkin haettu myös ennen Rauman tehtaan yskimistä.

Entä miten kaupan omien merkkien tuotteista päätetään?

"Lähtökohtamme on, että jokaiselle tuotteelle on vaihtoehtona johtava merkkituote ja sen rinnalla edullinen vaihtoehto: joko Kotimaista-merkin tuote tai Rainbow-tuote", Alarotu kertoo.

"Kotimaista-tuotteet on tehty Suomessa suomalaisesta raaka-aineesta ja myydään tietysti suomalaisessa kaupassa. Sellaiset tuotteet joissa on esimerkiksi riisiä tai muuta raaka-ainetta, jota ei Suomesta saa, ovat vastaavasti aina Rainbow -tuotteita. Mutta pyrimme aina tarjoamaan Kotimaista-tuotteen, kun mahdollista."

Myös Keskon Pirkka-sarjaan kuuluvista leikkeleistä kahdessa on käytetty brasilialaista broilerin- tai kalkkunanlihaa.

"Nämä lihat tulevat EU-hyväksytystä laitoksesta ja niille tehdään Suomessa eläinlääkinnällinen rajatarkastus. Lisäksi teemme omavalvonnallisia pistokoemäärityksiä", Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo.

"Olemme jo aloittaneet selvityksen näissä tuotteissa suomalaiseen lihaan siirtymisestä."

Lidl Suomen kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichsin sanoo suoraan, että kyse on hinnasta. Hänen mukaansa brasilialaista lihaa on joissakin Lidlin tuotteissa.

"Joissakin tuotteissa taas hinta nousee kotimaisella raaka-aineella niin korkeaksi, ettei tuote vastaa edullista vaihtoehtoa hakevan kuluttajan tarpeisiin. Haluamme palvella kaikkia asiakkaitamme", Heinrichs kertoo.

"Kotimaisille vaihtoehdoille on valtavasti kysyntää, ja siksi lihatuotteidemme valikoimasta valtaosa on kotimaista alkuperää. Ulkomaista lihaa käytämme, koska haluamme tarjota vaihtoehtoja kaikille kukkaroille ja erilaisiin makuihin. Esimerkiksi osa naudan rotukarjan lihasta on saatavilla ainoastaan ulkomailta."

Miksi brasilialainen liha sitten on niin halpaa? Maan lihateollisuus ei ole yhtä tarkkaan säädeltyä tai valvottua kuin EU:ssa tai Suomessa.

EU on huomauttanut Brasilialle toistuvasti ongelmallisista käytännöistä: esimerkiksi lihan tarkastuksen teurastamossa voi suorittaa rivityöntekijä, kun EU:ssa siihen vaaditaan eläinlääkäri. Brasilian tuotannon ongelmina ovat salmonella, ja viime vuonna lihantarkastajia lahjottiin, jolloin myyntiin pääsi myös pilaantunutta lihaa.

Brasilialaisissa tehtaissa, kuten myös thaimaalaisissa, ongelmana on orjuuden kaltainen pakkotyö. Työehtojen ja -aikojen lisäksi palkat ovat voivat olla erittäin matalia.

Brasiliassa kasvatetaan paljon soijaa eläinrehuksi, myös broilereille. Soijan kasvatus ei ole kestävällä pohjalla esimerkiksi WWF:n raporttien mukaan, vaan uhkaa maan sademetsiä ja niiden harvinaisia lajeja.

Atrian viestintäjohtaja Hanne Kortesoja pitää yhtenä suurimpana erona antibioottien käyttöä.

"Meidän broilerimme on antibioottivapaata. Muutakin lääkintää ja broilerin ravinnon koostumusta valvotaan Suomessa tarkkaan."

Atrian tuotantoketju on läpinäkyvä ja lintua seurataan kaikissa sen elämän vaiheissa. Brasilialaisen broilerin kasvatusoloista ei välttämättä ole mitään tietoa.

"Lisäksi voi kyllä varmasti sanoa, ettei suomalaisissa tehtaissa teetetä pakkotyötä."

HKScanin Suomen markkina-alueesta vastaava johtaja Kati Rajala muistuttaa, että suomalaisen tuotannon vahvuus on myös eläinten hyvinvointi. Broilereiden nokkia ei typistetä eikä parvia ei harvenneta. Jalkapohjaterveys on hyvällä tasolla, laadukasta rehua ja vettä on aina saatavilla.

"HKScanin broilereita ei ole lääkitty antibiooteilla vuoden 2009 jälkeen ja kasvuhormonien käyttö on kielletty. Tuotantoeläinten sairauksia ennaltaehkäistään Suomessa tehokkaasti, jonka vuoksi maassa ei esiinny vakavia, tarttuvia eläintauteja. Lisäksi Suomella on salmonellavapaastatus ja campylobakteerin esiintyminen on vähäistä", Rajala jatkaa.

HKScanilta ja Atrialta kerrotaan, että toisin kuin Alarotu arvioi, suomalaisen broilerinlihan saatavuudessa ei ole ongelmia.

"Sopimustuottajillamme on halukkuutta laajentaa tuotantoa tarvittaessa", Rajala vakuuttaa.

"Kotimaisen lihantuotannon etuja ovat myös paikallisen elinvoimaisuuden tukeminen ja ruokaturvan ylläpito. Ympäristön ja ilmaston kannalta on parasta tuottaa ruokaa mahdollisimman lähellä kulutusta."

Lue lisää:

EU-komissio vaatii Brasiliaa parantamaan lihatarkastuksiaan – Lihatuotteiden laatu edelleen kaukana EU-vaatimuksista

EU kielsi lihan tuonnin Brasilian skandaalilaitoksilta — Laivoja käännytetään

Reuters: Brasilian siipikarjatiloilla teetetään pakkotyötä epäinhimillisissä oloissa

Brasilian soijapellot kuuluvat maailman suurimpiin monokulttuuriviljelmiin – ne tarvitsevat suuria määriä glyfosaattia kukoistaakseen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Finlaysonin omistajat ostavat vaikeuksiin joutuneet Reino- ja Aino-tossut — valmistus siirtyy ulkomaille

Joka kolmas aikuinen grillaa – useimmiten yhä makkaraa

Kolmannes kaikesta suomalaisten syömästä lihasta on broileria – 14 prosenttia tuodaan