Fortum rakentaa puupolttoainetta käyttävän biolämpölaitoksen Espooseen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Fortum rakentaa puupolttoainetta käyttävän biolämpölaitoksen Espooseen

Laitos korvaa vanhan hiililämpökattilan. Tulevaisuuden tavoitteena on "tuottaa kaukolämpöä ilman polttoaineiden polttamista".
Kari Salonen
Fortum rakentaa uuden biolämpölaitoksen, jonka on määrä korvata vanha hiililämpökattila Suomenojalla.

Fortum korvaa osan hiilipohjaisesta lämmöntuotannostaan rakentamalla Espoon Kivenlahteen biolämpölaitoksen, jossa käytetään puhtaita puuperäisiä polttoaineita. Investoinnin arvo on yli 40 miljoonaa euroa.

Nyt rakennettava laitos on polttoteholtaan 49 megawattia ja sen hyötysuhdetta kyetään parantamaan merkittävästi tehokkaalla savukaasulauhduttimella.

Fortumin mukaan laitoksen rakentaminen on merkittävä askel kohti Espoon hiilineutraalia kaukolämmön tuotantoa, sillä laitos mahdollistaa vanhan hiililämpökattilan poistamisen käytöstä Suomenojalla.

Uuden laitoksen rakentaminen käynnistyy jo marraskuussa ja lämmöntuotannon pitäisi alkaa vuonna 2020.

Laitoksen suunniteltu lämmöntuotanto on 350–380 gigwattituntia, mikä vastaa yli 21 000 omakotitalon vuotuista lämmönkulutusta. Uusi lämpölaitos sijoittuu Kivenlahden nykyiselle laitosalueelle, jossa tuotetaan kaukolämpöä jo nyt kahdella puupellettikattilalla.

"Tavoitteenamme on tuottaa kaukolämpöä tulevaisuudessa ilman polttoaineiden polttamista. Jo nyt hyödynnämme hukkalämpöä ja hajautettuja lämmöntuotantotapoja avoimessa kaukolämpöverkossamme. Tarjoamme myös ratkaisuja energiatehokkuuteen ja rakennamme älykästä energiajärjestelmää, jossa energian tuottajat ja tarvitsijat ovat toisiinsa yhteydessä digitaalisesti. Näiden ratkaisujen kehitys ja laajentaminen vievät kuitenkin vielä aikaa, ja sillä välin uusi biolämpölaitos turvaa espoolaisille luotettavan ja entistä ekologisemman lämmönsaannin", kertoo Fortumin kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Mikael Lemström.

Uuden laitoksen avulla Espoon kaukolämpöverkossa käytettävien uusiutuvien energiamuotojen osuus kasvaa noin 60 prosentilla ja fossiilisten polttoaineiden polttamisessa syntyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät 90 000 tonnia vuodessa, mikä on noin 14 prosenttia Espoon kaukolämpötuotannon nykyisistä hiilidioksidipäästöistä.

Lue lisää

Turvetuottaja perää alueille oikeudenmukaisuutta: ”Turpeen pitää mennä kaupaksi siirtymän aikana”

Sitra vastaa

Pälkäneelle uusi suojelualue — Fortumilta tukea metsäkauppoihin 26 000 euroa

Fortumin uudeksi toimitusjohtajaksi Markus Rauramo