Talous

Kokoomus haluaa luopua varainsiirtoverosta: "Varainsiirtovero vähentää halukkuutta muuttaa työn perässä"

Nykyisin asunnon ostaja maksaa velattomasta kauppahinnasta kahden prosentin ja kiinteistön ostaja neljän prosentin varainsiirtoveron
Jaana Kankaanpää
"Tutkijoiden keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että varainsiirtovero häiritsee asuntomarkkinoiden toimintaa", kansanedustaja ja kokoomuksen verotyöryhmän puheenjohtaja Elina Lepomäki sanoo.

Kokoomus esittää varainsiirtoverosta luopumista.

Varainsiirtoveron poisto tuottaisi puolueen mukaan "dynaamisia vaikutuksia" esimerkiksi työn liikkuvuuden paranemisen muodossa.

"Tutkijoiden keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että varainsiirtovero häiritsee asuntomarkkinoiden toimintaa. Varainsiirtovero vähentää sekä muuttohalukkuutta ja ohjaa asumaan elämäntilanteeseen nähden sopimattomassa asunnossa", kansanedustaja ja kokoomuksen verotyöryhmän puheenjohtaja Elina Lepomäki kommentoi tiedotteessa.

Lepomäen mukaan VATT:n ja Helsingin kaupunginkanslian yhteisessä tutkimuksessa on havaittu, että varainsiirtovero vähentää muuttoja sekä maakuntien sisällä että maakuntien välillä. Samassa tutkimuksessa selvisi myös se, että veron takia kotitaloudet asuvat usein tilanteeseensa sopimattomissa asunnoissa. Samalla veron kielteisten vaikutusten arvioitiin heijastuvan negatiivisesti työmarkkinoiden toimintaan.

"Varainsiirtovero vähentää halukkuutta muuttaa työn perässä tai vaihtaa asuntoa eri elämäntilanteisiin paremmin soveltuvaksi. Esimerkiksi työn perässä muuttaminen tai elämäntilanteen muuttuessa asunnon vaihtaminen on varainsiirtoveron vuoksi kalliimpaa kuin mitä se muutoin olisi", Lepomäki sanoo.

Nykyisin asunnon ostaja maksaa velattomasta kauppahinnasta kahden prosentin ja kiinteistön ostaja neljän prosentin varainsiirtoveron. Ensiasunnon ostajat on vapautettu varainsiirtoverosta.

Kokoomuksen tiedotteessa huomautetaan, että varainsiirtovero tuottaa valtion kassaan vuosittain noin 860 miljoonaa euroa, josta valtaosa kertyy asuntokaupoista.

"Oman asunnon myyntivoiton eli luovutusvoiton verovapauden rajaaminen kompensoisi veromenetyksiä ja lisäisi verojärjestelmän neutraaliutta. Se tulisi kuitenkin tehdä siten, että oman asunnon vaihtaminen uuteen, esimerkiksi suurempaan tai toisella paikkakunnalla sijaitsevaan omaan asuntoon ei aiheuttaisi ihmiselle kohtuuttomia veromenetyksiä", Lepomäki toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mykkänen ihmettelee miksei naisille tarjota vakituista työsuhdetta ja syyttää työnantajia vanhahtavien sukupuoliroolien ylläpitämisestä

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kannustaa Kulmunia ottamaan ohjat käsiinsä

Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla