Taloussuhdanteen huippu on ohi, pörssi sakkaa, rakentaminen vähenee, sahat rajoittavat - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Taloussuhdanteen huippu on ohi, pörssi sakkaa, rakentaminen vähenee, sahat rajoittavat

Eurooppa on vaikeuksissa talouden hiipuessa, kun korot ovat nollassa eikä elvytysvaraa ole.

Talouden nousukausi on Suomessa ohitettu, Suomen suurimman pankin OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio arvioi keskiviikkona.

Myös muut Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastanneet talouden ennustelaitokset arvioivat, että talouden kovin nousu on ohitettu. Silti Suomen talouskasvun odotetaan vielä ensi vuonna jatkuvan, joten varsinainen laskukausi ei ole vielä näköpiirissä.

Laskukaudesta on paljon merkkejä. Pörssit ennakoivat suhdanteita etukäteen ja nyt kurssit ovat olleet laskussa Suomessa elokuusta alkaen.

Talouden etusuhdanteessa kulkevat myös rakennusteollisuus ja sahat. Molempien kasvu on hiipunut. Rakentaminen saattaa painua miinuspuolelle ensivuonna.

Valtiovarainministeriön rakennusalan suhdanneryhmä arvioi ensi vuoden rakentamisvauhdin jäävän plus-miinus yhteen prosenttiin. Rakennusteollisuus ennustaa ensi vuodelle nollakasvua.

Yksityinen sahayritys Westas ja Stora Enso rajoittavat sahaamista ensi talvena. ”Sahasuhdanne on kääntymässä laskuun”, Westaksen toimitusjohtaja Pekka Kopra arvioi (MT 2.11.). Rajoituksia perustellaan tukin hinnan nousulla ja kysynnän takkuamisella.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju toteaa, että talouden kasvun huippu on ohitettu, mutta kasvu jatkuu vielä. "Viennin kasvu on hyytynyt ja investointien kasvu hidastuu ensi vuonna merkittävästi."

Vienti kärsii Kangasharjun mukaan kansainvälisen kysynnän kasvun hidastumisesta, Suomen kilpailukyvyn rapautumisesta ja euron vahvuudesta. "Investointien kasvu hidastuu ennen kaikkea rakentamisen käänteen vuoksi ensi vuonna."

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi blogissaan, että Suomelle pahinta olisi kauppasodan kärjistyminen entisestään Yhdysvaltojen kongressin välivaalien jälkeen. "Euroalueen talousnäkymät ovat heikentyneet jo nyt selvästi ja tilausten ennakoidaan supistuvan.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus toteaa, että Suomen kasvuhuippu on ohi. "Euroalueen kasvu on jo hidastunut, samoin maailmantalouden, mikä näkyy myös Suomessa."

Maailmantalouden riskit ovat kasvaneet Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan, rahapolitiikan kiristymisen sekä Italian poliittisen tilanteen takia.

Etla ennustaa Suomen talouskasvun jatkuvan, mutta selvästi hitaampana kuin tämän vuoden alussa.

Pellervon taloustutkimus PTT:n ennustepäällikön Janne Huovarin mukaan Suomen talouden kasvuhuippu oli jo vuoden 2017 alussa, jolloin talous kasvoi yli 3 prosentin vauhtia. Sen jälkeen vauhti on hidastunut 2,5 prosenttiin.

"Rakentaminen on jo niin vilkasta ja resurssit lähes täyskäytössä, ettei sieltä enää tule kasvua. Lisäksi kasvu Euroopassa hidastuu, Saksassa talouden resurssit ovat jo täyskäytössä."

PTT ennustaa kuitenkin Suomen talouden kasvavan ensi vuonna vielä kohtuullista vauhtia.

OP-ryhmässä arvioidaan, että Euroopan Keskuspankki voi joutua linjaamaan uudestaan arvioitaan koron nostosta ensi vuonna, jos talouden kasvu hidastuu voimakkaasti. Muutenkin Euroopalla voi olla edessä suuria talousvaikeuksia, kun korot ovat jo valmiiksi nollassa eikä elvytysvaraa ole.

Pörssit ennustavat usein talouden muutoksia puolen vuoden–vuoden viiveellä. Helsingin pörssin yleisindeksi laski 13 prosenttia parissa viikossa lokakuun alkupuolella, mutta on sen jälkeen hieman toipunut.

Perusteollisuudesta metsäyhtiöiden kurssit ovat laskeneet kuukaudessa 10–20 prosenttia, Outokummun neljänneksen, HK Scanin 12 ja Fortumin 13 prosenttia. Nordean kurssi on laskenut 18 prosenttia, nousussa ovat Nokia ja Kesko.

Lue lisää

EU:n elvytyspaketti nostattaa myrskyn

EU liikkuu yhteisvastuun suuntaan, jos 500 miljardin jättirahasto toteutuu – Kulmunin mukaan Suomi ottaa asiaan kantaa, kun siitä saadaan "selkeä esitys"

Budjettikehyksen saumat repeilevät

Etlan Kangasharju: Koronatilanteen vilkastuttama verkkokauppa valmistaa suomalaiskauppaa Amazonin tuloon