Talous

"Venäjän Google" Yandex aloittaa taksipalvelun Suomessa – lupaa kuskeille kilpailijoita reilumman siivun

Yhtiö lupailee Yango-taksisovelluksen teknologian mahdollistavan edulliset hinnat kuluttajille ja kuljettajalle reilun tulonjaon.
Bruno Puolakainen
Yandex esitteli Yango-taksipalvelua Helsingissä torstaina.

Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex aloittaa Suomessa tänään Yango-nimisen taksipalvelun.

Yhtiöllä ei ole omia autoja, vaan se toimii yhteistyössä paikallisten taksiyhtiöiden ja taksiluvan omaavien kuljettajien kanssa.

Yango-takseja voi aluksi tilata Helsingissä. Yandex ei kerro, montako autoa sovelluksen piirissä on. Myöskään suomalaisten yhteistyökumppaneiden tietoja ei kerrota.

Palvelu on suunnattu osaltaan venäläisille matkailijoille, jotka voivat jatkaa kotimaasta tutun sovelluksen käyttöä vieraillessaan Helsingissä.

Yandexin kansainvälisestä viestinnästä vastaavan Natalia Zhuravlovan mukaan suunnitelmia laajeta Helsingin ulkopuolelle ei toistaiseksi ole, mutta liiketoimintamalli ei estä toimintaa pienilläkään paikkakunnilla.

Yandexin takseja liikkuu Zhuravlovan mukaan pienillä paikkakunnilla muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Armeniassa. Muualla sovellus tunnetaan nimellä Yandex.Taxi.

Yandex lupaa helsinkiläisille aiempaa halvempia kyytejä. Yhtiön mukaan hintaetu perustuu siihen, että Yandexin kehittämä teknologia vähentää autojen kuluja ja kuljettajan odotusaikaa. Yango käyttää omia karttoja, navigaatiota ja tekoälyyn perustuvaa tilaustenjakojärjestelmää.

Zhuravlovan mukaan Yangon perimä maksu on moninkertaisesti pienempi kilpaileviin sovelluksiin verrattuna.

"Yango-kyytien lähtöhinta on kolme euroa, mikä sisältää auton saapumisen sekä ensimmäisen kilometrin ja kolmen minuutin ajomatkan. Tämän jälkeen matka maksaa 1,20 euroa kilometriltä sekä 0,15 euroa minuutilta, tai 0,45 euroa ruuhka-aikoina", Yandex kertoo tiedotteessa.

Yandexin taksisovellus on käytössä 13 maassa. Yhtiön ydinaluetta ovat entiseen Neuvostoliittoon kuuluneet maat. EU:ssa Yandex toi taksipalvelunsa ensin Latvian Riikaan maaliskuussa. Toukokuussa palvelu laajeni Tallinnaan ja kesäkuussa Serbiaan.

Suomessa Yandexilla on ennestään suuri datakeskus Mäntsälässä Uudellamaalla.

Yhtiö on kehittänyt myös itsestään ajavia autoja

"Nämä autot kuljettavat matkustajia jo Venäjällä ja tavoitteena on ottaa autot käyttöön jonakin päivänä myös Suomessa", sanoo yhtiön kansainvälisten palveluiden strategiajohtaja Aram Sargsjan.

Yandexin toiminta alkoi Venäjällä 21 vuotta sitten.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Taksien hinnoittelu vapautuu tänään

Taksipalvelujen uudistus hämmentää

Taksiyhtiöt pohtivat päivystysjärjestelyjä turvatakseen syrjäseutujen taksipalvelut – haasteena kilpailusäännökset