Talous

Poliitikot uskovat dieselveron nousevan hallitusneuvotteluihin – aloite keräsi vuorokaudessa lähes 90 000 kannattajaa

Vuorokaudessa aloite keräsi lähes 90000 allekirjoitusta ja nousi jo neljänneksi suosituimmaksi.
Carolina Husu
Aloitteen etenemiseen vaadittavat 50 000 allekirjoitusta täyttyivät muutamassa tunnissa.

Haapaveteläisten Sisko ja Heino Paavolan alulle panema kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamisesta sai siivet selkäänsä.

Vuorokaudessa aloite on kerännyt 90 000 allekirjoitusta kansalaisaloite.fi -palvelussa. Aloitteen etenemiseen vaadittavat 50 000 allekirjoitusta täyttyivät muutamassa tunnissa.

Paavolat ovat perustelleet aloitetta dieselautoilun kallistumisella suhteessa bensiiniautoihin. Haja-asutusalueella asuville auto on välttämättömyys ja harvaan asutulla ja pitkien etäisyyksien alueella diesel puolustaa paikkansa.

Paikoin dieselin pumppuhinnat ovat ohittaneet bensiinin hinnan.

Aloite on herättänyt poliitikot. Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) ehdotti tiistaina aamutuimaan käyttövoimaveron ottamista seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

"Aloite käyttövoimaveron poistosta ei saa jämähtää byrokratian rattaisiin. Autoilun verotuksen kohtuullisuus on nostettava hallitusneuvottelujen asialistalle," Honkonen toteaa tiedotteessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä kevään hallitusneuvottelut ovat oikea paikka ratkoa dieselautojen käyttövoimaveron poistoa. Kaikkonen kommentoi Twitterissä hetki sitten kansalaisaloitetta.

Kaikkonen sanoo ymmärtävänsä kansalaisaloitteen perusteluita, joiden mukaan dieselautojen korkeahkon käyttövoimaveron perusteet ovat heikentyneet, kun dieselpolttoaineen hinta on noussut bensiinin tasolle.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen uskoo, että dieselautojen käyttövoimavero nousee keskusteluun seuraavissa hallitusneuvotteluissa osana liikenteen ja autoilun verotuskokonaisuutta.

Hänen mukaansa mahdollisia muutoksia kokonaisverotukseen tulisi kuitenkin aikaisintaan vuonna 2020, koska ensi vuoden budjetti on jo sisällä.

Jokisen mukaan kokoomus haluaa pitää työssäkäynnin kustannukset kohtuullisina ja siksi autoilun verotus kokonaisuutena pitää ottaa tarkasteluun. "On hyvä, että kysymys nostetaan keskusteluun kansalaisaloitteella."

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteellä ei tiistaina ollut suoraa kantaa kansalaisaloitteeseen. Rinteen mukaan SDP ottaa kantaa aloitteeseen, kun se tulee eduskunnan käsittelyyn.

"Peilataan sitä ilmastonmuutokseen, peilataan sitä julkisen talouden kokonaisuuteen. Meille on tärkeätä, että hyvinvointivaltio saadaan rahoitettua oikeudenmukaisilla, kohtuullisilla ja mahdollisimman matalilla verokannoilla, mutta mahdollisimman laajoilla ja tiiviillä veropohjilla", Rinne sanoi.

Autoliitto julkaisi pikavauhtia tiedotteen, jossa verrataan diesel- ja bensiiniautojen verotuksen muutoksia. Dieselautojen verotusta on kiristynyt bensiinikäyttöisiä enemmän. Autoliiton mukaan dieselveron kiristykset näkyvät pumppuhinnoissa.

Lue lisää

Uutissuomalainen: Kansalaisaloitteita ruuhkaksi asti, 17 aloitetta odottaa vuoroaan eduskunnassa

Avohakkuiden kielto valtion mailla ei innosta eduskuntaa

Kaivostoiminnalle rajoituksia vaativa kansalaisaloite on etenemässä eduskuntaan: "Kaivostoiminnan pysyviä haitallisia ympäristövaikutuksia säädellään puutteellisesti"

Surullisia kohtaloja ja kuvia: Järjestöt vaativat lakitoimia kissojen kaltoinkohtelun estämiseksi