Talous

Veronpalautuksia maksetaan vuosi vuodelta enemmän – ja eniten niitä maksetaan pienituloisille

Veronpalautuksia maksetaan entistä harvemmalle – ja entistä suurempia määriä.
Jukka Pasonen
Nimellisesti veronpalautukset ovat noin kolminkertaistuneet vuodesta 1999 vuoteen 2017. Veronpalautusten määrä on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin tuloverokertymä.

Viime vuoden veronpalautukset tulevat kansalaisten tileille jälleen joulukuun alussa. Verottaja palauttaa kansalaisille tänä vuonna 2,9 miljardia euroa.

Palautusten määrä on ollut jo pitkään kasvussa.

Veronpalautukset ovat kasvaneet itse asiassa huomattavasti nopeammin kuin tuloverokertymä. Niiden suhde käy hyvin ilmi oheisen kuvan grafiikasta: samaan aikaan kun tuloverojen määrä on noussut puolella, veronpalautusten määrä on kolminkertaistunut vuosina 1999–2017.

"Väitän, että palautukset ovat maan tapa", kirjoittaa Verohallinnon pääanalyytikko Aki Savolainen Verohallinnon blogissa.

"Osa asiakkaista yliarvioi tarkoituksella tulonsa ja jättää verokorttia muuttaessaan huomioimatta osan vähennyksistä. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen käytöstä noin 85 prosenttia ilmoitetaan vasta veroilmoituksella, jolloin siitä seuraa veronpalautuksia."

Ja sitten ovat tietysti ne, jotka hakevat tietoisesti uuden verokortin sellaisella pidätysprosentilla, että varmasti saavat joulukuussa palautusta tililleen.

Tämän ilmiön yleisyydestä ei Savolaisen mukaan ole Verohallinnossa tehty selvitystä. "Pidämme kuitenkin todennäköisenä, että näillä itse korkeammiksi ilmoitetuilla pidätysprosenteilla on ollut merkittävä vaikutus nyt maksettavien veronpalautusten määrään."

Mitä muuta ekonomisti sitten löytää penkoessaan tietoja viime vuoden veronpalautuksista?

Ainakin sen, että veronpalautusta saavien määrä on laskussa. Tämä ei menekään ihan yksiin sen kanssa, että veronpalautusten kokonaismäärä kasvaa.

Savolainen pitää yhtenä mahdollisena syynä kehitykseen sitä, että palkat ovat kasvaneet 70 prosentilla ja työeläkkeet 40 prosentilla vuodesta 1999 vuoteen 2017.

Toisaalta palkansaajien määrä suhteessa eläkeläisten määrään on laskenut.

Myös se tilastoja tarkastellessa käy ilmi, että "veronpalautukset eivät ole hyvätuloisten juttu": eniten maksettujen palautusten määrä on kasvanut niiden verovelvollisten joukossa, jotka tienaavat alle 25 000 euroa vuodessa.

Lue lisää

Suomi tarvitsee hyviä veronmaksajia

Veronpalautukset on maksettu enemmistölle tänään

Valtaosa veronpalautuksista maksetaan elokuussa – yhteensä noin 900 miljoonaa euroa

Tilinumero veronpalautuksia varten ilmoitettava viimeistään huomenna – Verohallinto ihmetteli puuttuvia tilinumeroita: "Eikö teille kelpaa raha?"