Kysely: Vain 17 prosenttia suomalaisista kannattaa turkistarhauksen jatkamista ilman uusia rajoituksia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kysely: Vain 17 prosenttia suomalaisista kannattaa turkistarhauksen jatkamista ilman uusia rajoituksia

30 prosenttia haluaa kieltää turkistarhauksen kokonaan siirtymäajalla.
Lari Lievonen
Turkistarhauksen jatkamista Suomessa puolustetaan sen työllistämisvaikutuksilla ja eläinten paremmilla oloilla muihin maihin verrattuna.

Animalian teettämän ja Taloustutkimuksen toteuttaman mielipidemittauksen mukaan suomalaisten selkeä enemmistö vastustaa nykymuotoisen turkistarhauksen jatkamista. Vain 17 prosenttia kannattaa tarhauksen jatkamista ilman uusia rajoituksia.

Luku on lähes 10 prosenttiyksikköä pienempi kuin Maaseudun Tulevaisuuden vuonna 2012 teettämässä kyselyssä.

Vastanneista 39 prosenttia oli sitä mieltä, että turkistarhausta voidaan jatkaa vain, jos eläimille tarjotaan huomattavasti lisää tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.

30 prosenttia haluaa kieltää turkistarhauksen kokonaan siirtymäajalla. Tämä on 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2012. Täyskieltoa tai huomattavia muutoksia tarhaukseen kannattaa yhteensä 69 prosenttia suomalaisista.

Mielipidemittauksen teetti Animalia ja toteutti Taloustutkimus Oy marraskuussa 2018. Kyselyyn osallistui 1 000 suomalaista.

Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä toivoo aiheen nousevan tulevien eduskuntavaalien tärkeäksi teemaksi.

”Suomalaisten enemmistön vastustus nykymuotoisen tarhauksen jatkumiselle on vahva viesti. Suomessa yleisimmin tarhataan kettuja, minkkejä ja supikoiria, joita pidetään erittäin pienissä häkeissä”, Kivelä kuvailee.

"Nämä eläimet ansaitsevat suomalaisten enemmistön mielipiteen mukaan huomattavasti lisää tilaa ja edellytyksiä toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään."

Lue lisää

Ylen gallup: SDP kasvatti johtonsa jo viiteen prosenttiyksikköön, keskustalle takapakkia

"Rikos laadultaan sellainen, että se selvitetään" – kiinalaisyrityksen vuokraaman turkistarhan tapahtumien yksityiskohdat vielä pimennossa

Korona-aika sai mökkikuumeen nousemaan

Turkistarhaajat ohjeistettu koronan varalta – "On tärkeää, että ihmiset suojautuvat eläimiltä ja toisaalta suojaavat eläimet itseltään"