Talous

TVO: Olkiluoto 3 viivästyy vieläkin, säännöllinen sähköntuotanto alkaa tammikuussa 2020

Olkiluoto kolmosen piti alun perin valmistua vuonna 2009.
Olkiluoto kolmosen rakentaminen alkoi 2005, ja sen piti alun perin valmistua jo vuonna 2009. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin säännöllinen sähköntuotanto alkaa vasta tammikuussa 2020, kertoo Teollisuuden Voima. Laitostoimittajalta on saatu päivitetty tieto käyttöönoton aikataulusta.

Edellisen aikataulun mukaan sähköntuotannon piti alkaa jo syyskuussa 2019. Viime vuoden syksyllä arvio oli toukokuussa 2019, ja sitä edeltäneen arvion mukaan vuoden 2018 lopussa. Aikataulu on siis venynyt säännöllisin väliajoin.

"Olemme pettyneitä aikatauluviiveestä, mutta keskeistä on, että käyttöönotto tehdään kokonaisuudessaan huolellisesti, ilman kompromisseja. Meille valmistuu moderni ja turvallinen laitos, jonka käyttöönoton viimeiset vaiheet vahvistavat edelleen osaamistamme käyttövaihetta varten", OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo.

Laitostoimittajan mukaan nyt ollaan siinä tilanteessa, että polttoaine asennetaan reaktoriin kesäkuussa 2019, laitosyksikkö liitetään ensimmäistä kertaa verkkoon lokakuussa 2019, ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa tammikuussa 2020.

Olkiluoto kolmosen rakentaminen Eurajoella Satakunnassa alkoi vuonna 2005, ja sen oli alun perin tarkoitus aloittaa sähköntuotanto vuonna 2009.

Suomessa on ennestään neljä ydinvoimalayksikköä, ja Olkiluoto 3 olisi viides. Kuudennen ydinvoimalaitosyksikön rakentamista suunnitellaan Pyhäjoelle.

Lue lisää