Talous

Danske Bank: "Kasvuennusteita pudotetaan yhä, jos tahti ei pian piristy"

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pitää erityisen huolestuttavana viennin ja teollisten investointien vaatimatonta kehitystä.
Lari Lievonen
Rakentamisen suhdanne alkaa jo hyytyä.

Suomen talouden kokonaistuotannon kasvu jatkui vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta kasvun rakenne herättää huolta. Sekä vienti että teolliset investoinnit laskivat, eikä yksityisen kulutuksenkaan kehitys ollut niin hyvää kuin olisi voinut olettaa vahvan työllisyys- ja palkkakehityksen olosuhteissa. Kolmannella neljänneksellä varastot kasvoivat poikkeuksellisen paljon.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä ei ole nähty sellaista kokonaistuotannon piristymistä, johon vielä kesällä uskottiin. Erityisen huolestuttavana hän pitää viennin ja teollisten investointien vaatimatonta kehitystä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote oli 2,4 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Edelliseen neljännekseen verrattuna kausitasoitettu bruttokansantuote nousi 0,4 prosenttia. Kasvutahti on yhä kohtalaista, mutta useiden kysyntäerien vaisu kehitys syksyllä kertoo, että talouden sykliseen elpymiseen liittyvä voimakkaan kasvun vaihe on Suomessa ohi.

Danske Bankin Appelqvistin mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä ei ole nähty sellaista kokonaistuotannon piristymistä, johon vielä kesällä uskottiin. Erityisen huolestuttavaa on viennin ja teollisten investointien vaatimaton kehitys.

"Korkeimpia kasvuennusteita on jo syksyn mittaan jouduttu tiputtamaan, mutta lisää samaa lääkettä on luvassa, jos tahti ei pian piristy."

Erityisesti tavaravienti oli heikkoa, ja laskua kertyi jo toiselle neljännekselle peräkkäin. Tavaravienti supistui 3,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 3,0 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelujen vienti sen sijaan jatkoi kasvussa.

Vielä vientiä heikommin kehittyivät teolliset investoinnit, jotka laskivat 6,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja peräti 10 prosenttia viime vuoden tasosta. Teolliset investoinnit koneisiin ja laitteisiin ovat laskeneet jo neljä peräkkäistä neljännestä, mikä on kehno tilanne, kun teollisuudessa kapasiteetin käyttöaste on korkea.

Osa varastojen kasvusta saattaa tulla myös rakentamisesta, jossa valmistuu tällä hetkellä paljon uusia asuntoja, jotka eivät mene aiempaan malliin kaupaksi. Positiivista investointiluvuissa on tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien kääntyminen pitkästä aikaa selkeään kasvuun.

Myös yksityiset kulutusmenot supistuivat vuoden kolmannella neljänneksellä 0,5 prosenttia suhteessa edelliseen neljännekseen. Viime vuoteen verrattuna oltiin yhä 0,4 prosentin kasvussa. Myös inflaatio on yhä maltillista, mikä on tukenut ostovoiman kehitystä.

Edeltävinä vuosina kotitalouksien säästämisaste on kuitenkin laskenut poikkeuksellisen alas. Appelqvistin mukaan vaikuttaakin siltä, että nyt palkkasumman kasvu kanavoituu säästämisasteen normalisoitumiseen, ja kulutuskysyntä on hyvin varovaista.

Vuoteen 2019 luotaavassa sijoituskatsauksessaan instituutiosijoittajien varainhoitoon erikoistunut Pictet Asset Management arvioi vuodelle 2019 nousevan esiin kolme selvää riskiä:

Näistä ensimmäinen on inflaation ennustettua nopeampi kasvu Yhdysvalloissa, mikä voisi johtaa korkojen nostotahdin nopeutumiseen Toiseksi huolta aiheuttaa Italian velkakriisin poliittinen kuohunta euroalueella.

Huolestuttavin riskeistä on kuitenkin Kiinan ja USA:n välisen kauppasodan kiihtyminen. Toistaiseksi Yhdysvaltojen tuontitullien noston taloudelliset vaikutukset ovat olleet hyvin vähäiset.

Pictet Asset Management ennustaa yritysten voittojen jäävän alle puoleen ensi vuonna, kun presidentti Donald Trumpin veroleikkausten vaikutus heikkenee.

"Vuoden 2019 lopussa yhdysvaltaialaiset osakkeet päätynevät miinukselle", varainhoitoyhteisö ennustaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kun uusi broilerihalli valmistuu, päivitetään myös vanhan tekniikka

Siisti rakennustyömaa säästää rahaa ja hermoja

Bensiinin ja sähkön hinta vauhdittivat inflaatiota huhtikuussa