Talous

HKScanin Jari Latvasen potkujen hinta: 1,3 miljoonaa euroa

HKScanin omistajat maksavat irtisanotulle toimitusjohtajalle 1,5 vuoden palkan ja lisäeläkkeet sen päälle.
Kari Salonen
Jari Latvanen sai lähteä HKScanin johdosta kultaisen kädenpuristuksen myötä.

Lihatalo HKScanin toimitusjohtan irtisanominen maksoi HKScanille ja sen omistajille yhteensä noin 1,31 miljoonaa euroa. HKScan ilmoitti pörssitiedotteella 27. marraskuuta, että yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Nikula jättää tehtävänsä ja samassa yhteydessä toimitusjohtaja Jari Latvanen sai niin ikään lähteä hänen ja hallituksen tekemän sopimuksen mukaisesti.

Latvasella oli toimitusjohtajasopimuksensa mukaisesti kuuden kuukauden irtisanomisaika. Koska HKScan työnantajana irtisanoi Latvasen, toimitusjohtajalle maksetaan 12 kuukauden kuukausipalkkaa vastaava rahasumma irtisanomisajan palkan lisäksi.

Vuoden 2017 HKScanin palkka- ja palkkioselvityksen mukaan toimitusjohtajan palkka on 54 166 euroa kuukaudessa.

Latvanen ansaitsi vuonna 2017 palkkana 677 000 euroa. Kuuden kuukauden palkkaa vastaava palkka on 338 500 euroa ja henkilösivukulut sen päälle. 12 kuukauden "kultainen kädenpuristus" merkitsee Latvaselle vuoden 2017 palkkasummalla 677 000 euroa.

Latvanen aloitti konsernin toimitusjohtajana 31.10.2016. Hänelle kuului palkan ja lakimääräisen eläkejärjestelmän lisäksi maksuperusteinen lisäeläkevakuutus, jonka HKScan kustansi. Sen hinta oli viidennes vuosipalkasta. Johtajasopimuksen mukaisesti "Mikäli toimitusjohtajan sopimus päättyy ennen eläkeikää, hänellä on oikeus kertyneeseen eläkesäästöön".

Vuoden 2017 Latvaselle maksettu lisäeläke oli 130 000 euroa. Vuodelta 2016 hänelle ehti kertyä lisäeläkettä säästöön kahdelta kuukaudelta ja kuluvalta vuodelta lähes 11 kuukaudelta. Lisäeläkevakuutus on maksettu eropäivään saakka.

Toimitusjohtajan eläkeikä on 63 vuotta.

Erorahat ja Latvasen mukanaan saamat lisäeläkesäästöt ovat yhteensä noin 1,31 miljoonaa euroa.

Kannustinpalkkioita Latvanen ei ole saanut.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajilla on tyypillisesti johtajasopimukset, joissa sovitaan myös työsuhteen päättymisen ehdot. Toimitusjohtajalla työsuhdeturva kestää tasan niin kauan kuin hänellä on yhtiön hallituksen luottamus.

HKScanin hallitus on todennäköisesti tehnyt vastaavan toimitusjohtajasopimuksen uuden toimitusjohtajan, Tero Hemmilän, kanssa.

Norjalaisen lannoitekonsernin Yaran kaupallisen johtajan tehtävästä HKScanille siirtyvä Hemmilä aloittaa HKScanin johdossa viimeistään maaliskuun 2019 aikana. Sitä ennen toimitusjohtajan tehtävää hoitaa toistaiseksi hallituksen puheenjohtaja Reijo Kiskola.

Korjattu 1.12.2018 kello 10:20: Latvasen irtisanomisen kokonaishintaa ja lisätty tietoja.

Lue lisää:

HKScanilla edessä raju rakenneremontti – Uusi hallituspomo Kiskola lupaa toimenpiteitä, mutta ei kommentoi yrityksen osien myyntiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HK:n Hemmilä vakuuttaa: "Teurastajien ja lihanleikkaajien" johtoryhmällä on se osaaminen, jota tarvitaan juuri nyt

HKScanissa valoa tunnelin päässä: Tappio pieneni selvästi

HKScan suunnittelee osakeantia rahoitusasemansa vahvistamiseksi