Talous

EU tinkii suunnitelmiaan kurittaa digijättejä uudella verolla – Saksa ja Ranska antoivat ehdotuksen, joka päästää yritykset osin pälkähästä

Saksan ja Ranskan ehdotus rajaisi esityksen mainostuloihin.
Verolle olisivat joutumassa esimerkiksi isot hakukoneyhtiöt, sosiaalisen median yritykset ja palveluita välittävät alustapalvelut eli yhtiöt Googlesta Facebookiin. LEHTIKUVA / AFP

EU-maiden talousministerit eivät vielä tiistaina päässeet sopuun digiverosta, johon Suomi on suhtautunut hyvin varauksella muutamien muiden maiden kanssa.

Digiveron valmistelu jatkuu nyt uuden ehdotuksen pohjalta. Kansainvälisten digijättien saaminen paremmin verolle on tärkeä tavoite varsinkin Ranskan presidentille Emmanuel Macronille.

Esitys on herättänyt alusta asti ristiriitaisia tunteita.

Digiyritykset pystyvät suunnittelemaan verotustaan perinteisiä yrityksiä paremmin, eikä niitä aina pystytä verottamaan Euroopassa.

Komissio esitti digijäteille alun perin määräaikaista veroa, joka olisi perustunut tuloihin mainonnasta, alustapalveluista tai asiakasdatan myymisestä. Verotuksen pohjana olisi siis liikevaihto eikä tehty tulos kuten yleensä.

Verolle olisivat joutumassa esimerkiksi isot hakukoneyhtiöt, sosiaalisen median yritykset ja palveluita välittävät alustapalvelut eli yhtiöt Googlesta Facebookiin.

Saksa ja Ranska jättivät muille EU-maille Brysselissä ehdotuksen, joka rajaisi esityksen mainostuloihin. Vero olisi kolme prosenttia liikevaihdosta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi kokouksen jälkeen, että verouudistuksen työstämistä jatketaan sen pohjalta.

STT:n näkemässä paperissa Saksa ja Ranska kirittävät EU-maita tekemään ratkaisun ennen maaliskuuta. Näin direktiivi voisi tulla voimaan vuoden 2021 alusta, mutta vain, jos kansainvälisestä ratkaisusta ei ole sovittu sitä ennen.

Orpo kertoi tehneensä selväksi, ettei Suomi tue väliaikaista ratkaisua. Saksan ja Ranskan paperi rajaa hänen mielestään huolia, mutta vero pysyy ongelmallisena.

"Tähän kysymykseen ainut ja paras ratkaisu löytyy globaalilta tasolta, OECD:n piiristä."

Veroratkaisut vaativat EU-maiden yksimielisyyden.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU ja Japani taistelevat yhdessä superbakteereja vastaan: "Antibiootteja on käytettävä vain tarvittaessa", terveysministeri ja komissaari vetoavat

Mikrobilääkeresistenssin torjunnalla on kiire

Suomen uskonnonvapaus ja kansallismielisyys