Talous

Maaseutu työllistäisi mutta työvoimasta on pulaa

Kolmannes maaseutuyrityksistä on joutunut kieltäytymään tilauksista osaajapulan vuoksi.
Jussi Laukkanen
Maaseudulla olevista yrityksistä jopa kolmannes on joutunut kieltäytymään tuotannosta, koska osaavia tekijöitä ei ole.

Maaseudun yritykset palkkaavat työvoimaa tänä ja ensi vuonna selvästi aiempaa enemmän, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja maa- ja metsätalousministeriön Maaseutu-Pulssi -tutkimuksesta ilmenee.

"Maaseutu tuottaa talouskasvua oletettua enemmän, mutta osaajapula jarruttaa kuitenkin kasvua, sillä lähes kolmannes kaikista yrityksistä on joutunut kieltäytymään tilauksista työvoimapulan takia", johtava asiantuntija Jari Huovinen EK:sta kertoo.

Hän tiivistää tutkimuksen tulokset kolmeen pääasiaan.

"Talouskasvu on ollut kovaa tänä vuonna myös maaseudulla, toiseksi sen odotetaan jatkuvan ensi vuonna yllättävän suurena ja kolmanneksi osaajapula vaivaa pahasti etenkin kaupunkien läheistä maaseutua."

Tänä vuonna työllisyys lisääntyi 36 prosentissa kaupunkien läheisen maaseudun yrityksistä ja 22 prosentissa se vähentyi. Ydinmaaseudulla työllisyys lisääntyi 27 prosentilla ja vähentyi 16 prosentilla yrityksistä.

Seuraavan 12 kuukauden aikana työntekijämäärän arvioi lisääntyvän kaupungeissa 36 prosenttia yrityksistä, kaupunkien läheisellä maaseudulla 22 ja ydinmaaseudulla 23 prosenttia yrityksistä.

Kaupunkien läheisellä maaseudulla 54 prosenttia yrityksistä arvioi kysynnän lisääntyvän ja 11 prosenttia sen vähentyvän.

Ydinmaaseudulla kysynnän lisääntymiseen uskoi 37 prosenttia ja vähentymiseen 10 prosenttia yrityksistä.

Maa- ja metsätalousministeriön johtavan asiantuntijan Juuso Kalliokosken mukaan maaseudun näkymät ovat osaajapulasta huolimatta myönteisiä.

"Selvitys vahvistaa käsitystä maaseutuyrittäjyyden mahdollisuuksista, vaikka eri alueiden lähtökohdat vaihtelevatkin. Kannustamme yrittäjiä kasvuun maaseudun yritysrahoituksella. Sen saajista kolmannes aikoo kasvaa ulkomailla."

Huovisen mukaan kaikista Suomen työnantajayrityksistä 29 prosenttia eli noin 24 000 on joutunut kieltäytymään tilauksista henkilöstöpulan takia.

"Kriittisin tilanne on kaupunkien läheisellä maaseudulla, jossa peräti 43 prosenttia yrityksistä ei ole pystynyt vastaamaan tilauksiin osaajapulan takia."

Kaupunkien ympärillä on paljon vientiyritysten alihankintayrityksiä. Osaajapulaa voi pahentaa se, ettei maaseutu houkuttele työntekijöitä yhtä paljon kuin kaupungissa sijaitsevat yritykset.

Huovinen hakisi työvoimapulaan ratkaisua kolmelta suunnalta: vahvistamalla oppilaitosyhteistyötä, parantamalla työvoiman liikkuvuutta ja kasvattamalla perinteisten toimialojen arvostusta.

Tutkimuksen aineisto kerättiin lokakuussa ja siihen vastasi yhteensä 544 työnantajayritystä. Näistä 394 oli kaupungeissa, 56 kaupunkien läheisellä maaseudulla ja 94 ydinmaaseudulla toimivia yrityksiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseudun kunnat voittavat mennen tullen kaupungit yritysten kohtelussa

PTT:n taloustutka: Maaseudulle tullaan töihin yhä kauempaa

Maaseutulisä houkuttelee sosiaalialan osaajia pohjoiseen Keski-Suomeen