Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Chanel lopettaa yhteistyön turkisalan kanssa

Muotitalo luopuu myös eksoottisten eläinten, kuten krokotiilien ja liskojen nahasta.
Jaana Kankaanpää
Kuvituskuva Helsingin messukeskuksessa järjestetystä turkismuotinäytöksestä.

Kansainvälisesti tunnettu muotitalo Chanel on ilmoittanut luopuvansa turkistarhoilta tulevien tuotteiden käyttämisestä mallistoissaan.

Päätös on osa muotitalon uutta linjausta, jossa se samalla luopuu kokonaan eksoottisten eläinten, kuten krokotiilien ja liskojen, nahasta.

”Nyt alkaa olla jo lyhyempi lista niitä merkittäviä luksusmerkkejä, jotka vielä käyttävät turkiksia, kuin toisin päin. Tässä asiassa on vain yksi suunta: turkiksista kerran luopuneet tuskin palaavat takaisin, ja yhä useampi liittyy luopuneiden joukkoon”, eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä sanoo.

Chanelin pääsuunnittelija Karl Lagerfeld kommentoi ratkaisun olevan muotitalon oma valinta, joka liittyy laajempaan ilmassa olevaan suuntaukseen. Viime aikoina turkisten käytöstä on luopunut moni merkittävä muotibrändi, kuten Michael Kors, Burberry ja Gucci.

Chanelin päätös on merkki laajasta trendistä, joka näkyy myös politiikassa, todetaan Animalian tiedotteessa.

Viime aikoina muun muassa Belgia ja Luxemburg ovat kieltäneet turkistarhauksen. Norjassa turkistarhauksen kieltäminen kirjattiin hallitusohjelmaan.

Kuvat Suomen turkistarhojen jättiketuista ja kannibalistisista minkeistä ovat puhuttaneet kansainvälisessä mediassa, ja tuoreessa Animalian teettämässä mielipidemittauksessa myös suomalaisista 69 prosenttia ilmoitti vastustavansa nykymuotoista turkistarhausta.

”Tulevaisuus on turkiton, siitä ei ole epäilystäkään. Nyt on vain otettava ratkaisevat askeleet, jotta turkiseläinten kärsimys tarhoilla ei pitkittyisi, vaan Suomi liittyisi edelläkävijöiden joukkoon”, Mai Kivelä vaatii.

Lue lisää

Seinäjokelainen demari pettyi raskaasti puolueensa turkislinjaukseen: "Tarhauksella on täällä suuri merkitys, sitä ei vain näe Kalliosta ja Töölöstä"

Animalia vaatii hallitusneuvotteluista kantoja eläintuotannon rajoituksiin

Eläinsuojelujärjestöt: Kristilliset ja keskusta ovat eduskunnan eläinkielteisimmät puolueet

SDP:n esitys turkistarhauksen kiellosta tyrmistytti MTK:n – järjestö puolustaa "suomalaista kehittyvää turkistarhausta"