Talous

Joulumenoihin suunnitellaan käytettävän satanen enemmän kuin viime vuonna – joka viides antaa aineettomia lahjoja

Voisiko tulevaisuuden hittilahja olla hiilijalanjälkeä pienentävä lahja?
Yleisimpiä joululahjoja ovat edelleen suklaat ja muut makeiset, lelut ja kirjat. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Veronpalautusrahat eivät tänäkään vuonna kauan saajien kukkarossa polttele: lähes joka kolmas veronpalautuksia saava suunnittelee käyttävänsä ainakin osan palautuksista joulumenoihin, kertoo Nordean tuore kysely.

"Veronpalautukset ovat merkittävä tekijä joulukaupalle. Tänä vuonna veronpalautuksia maksetaan 2,9 miljardia euroa, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tämä näkyy varmasti myös joulukaupassa", Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi.

Tutkimuksen mukaan 18–65-vuotiaat suunnittelevat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin yhteensä 580 euroa aikuista kohden. Viime vuonna vastaava summa oli noin sata euroa vähemmän. Joululahjoihin suunnitellaan käytettävän tänä vuonna 340 euroa ja muihin joulukuluihin 240 euroa.

"Vuosi sitten ihmettelin, miksi vahva talouskasvu ja ennätysvahva kuluttajaluottamus ei näkynyt suunnitelluissa joulubudjeteissa. No nyt näkyy! Viimeksi arviot joulubudjetista ovat olleet näin korkealla vuonna 2012", Kärkkäinen kommentoi tiedotteessa.

Tutkimuksen toteutti YouGov, ja siihen vastasi reilu tuhat suomalaista.

Joululahjojen ostaminen luotolla ei suomalaisia innosta. Alle joka kymmenes suunnittelee kuittaavansa ainakin osan pukin lahjakontin sisällöstä luottokortilla tai kulutusluotoilla. Perinteet ovat muutenkin voimissaan, sillä yleisimpiä joululahjoja ovat edelleen suklaat ja muut makeiset, lelut ja kirjat.

Joulua viettävistä vain kolme prosenttia ei aio antaa ollenkaan lahjoja.

Tavaroiden lisäksi myös aineettomat lahjat ovat suosiossa: joka viides suunnittelee antavansa lahjaksi yhteistä aikaa tai tekemistä.

"Tänä syksynä on puhuttu paljon ilmastonmuutoksesta ja keinoista sen hillitsemiseksi. Voisiko tulevaisuuden hittilahja olla hiilijalanjälkeä pienentävä lahja, vaikkapa todistus hiilipäästöjen kompensoinnista", Kärkkäinen pohtii.

Ensi vuonna veronpalautuksia ei makseta enää kaikille sitä saaville joulukuussa. Verotuksen uudistuksen takia palautuksia maksetaan elokuusta joulukuuhun sitä mukaa, kun asiakkaiden verotus valmistuu.

Muutos voi osaltaan pienentää joulukauppaa.

Juttua korjattu klo 9.25: Veronpalautukset eivät siirry elokuuhun, kuten jutussa virheellisesti mainittiin, vaan ne hajautuvat viidelle päivälle elokuusta joulukuuhun.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gävlen olkipukki säästyi tuhopoltolta myös tänä vuonna

Kinkku on uudehko joulupöydän kunkku

Jännittääkö joulupöytä? Psykologi neuvoo, miten erilaiset ihmiset kannattaa kohdata