Talous

Helsinki vastustaa kivihiilen korvaamista bioenergialla – "Sipilä, Orpo ja Terho ovat tässäkin asiassa väärässä"

Pormestari Jan Vapaavuori: "Lakiesitys on puhdasta aluepolitiikkaa."
Kari Salonen
Helsingin energialaitos Helen tuottaa ylivoimaisesti suurimman osan energiastaan fossiilisilla maakaasulla ja kivihiilellä. Kivihiili aiotaan kieltää runsaan kymmenen vuoden päästä, mitä Helsingin ylin johto vastustaa kiivaasti.

Puun käyttö Helsingissä kivihiilen tilalla ei tuota ilmastohyötyjä ja tulee Helsingille kalliiksi, Valor-konsulttiyhtiön tekemä ja Bios-tutkimusyksikön tilaama raportti kertoo.

Sen tekijöinä ovat Helenin entinen toimitusjohtaja Seppo Ruohonen ja Kotkan Energian entinen toimitusjohtaja Pekka Passi. Raportti luovutettiin tiistaina Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok.).

Tiekartassa hiilineutraaliin lämmöntuotantoon siirtymiseksi Helsingissä kuvataan, miten kaukolämpö voitaisiin tuottaa Helsingissä ilman kivihiilen ja puun polttamista. Konsulttien mukaan kaikesta polttamisesta pitäisi luopua.

Kun maan hallitus aikoo kieltää kivihiilen käytön Suomessa vuoteen 2029 mennessä, Helsingin kaupungin energialaitos Helen joutuu rakentamaan puun käyttöön perustuvan biolämpölaitoksen, mitä raportissa arvostellaan voimakkaasti. Sen epäillään osoittautuvan hukkainvestoinniksi, kun biomassan kestävyyskriteerit kiristyvät.

Puun ongelma on, että se tuottaa tuotantolaitoksen piipun päässä jopa enemmän hiilidioksidia ja pienhiukkasia kuin kivihiili.

Lyhyellä 10–20 vuoden aikavälillä metsät eivät ehdi sitoa riittävästi hiilidioksidia. Samaan aikaan bioenergiaksi käytettävän kuitupuukokoisen puun hakkuut pienentävät Suomen hiilinielua.

Ruohonen ja Passi ehdottavat, että hiilinieluja Suomessa vahvistettaisiin. Puun käyttöä bioenergiaksi pitäisi rajoittaa, millä turvataan puun riittävyys sahatavaran ja kuitupuun tuotantoon.

Pääkeino puhtaan energian lisäämiseksi Helsingissä olisi sähkökäyttöisten lämpöpumppujen käyttö ja energian käytön tehostaminen.

Lämpöpumppuihin saataisiin lämpöenergiaa muun muassa merivedestä kuten Tukholmassa. Ongelma on, että Helsingin edustalla merivesi on asteen kylmempää.

Tulevaisuudessa tulisi lisätä tuuli- ja aurinkosähköä, geotermistä lämpöä ja pienydinvoimaa. Jopa kiinteistöjen lämpötilan alentamista öisin pitäisi pohtia.

Vapaavuori kertoi olevansa täysin samaa mieltä raportista sen tekijöiden sekä sen tilanneiden Biosin edustajien kanssa.

Vapaavuoren mukaan hallituksen päätös kieltää kivihiilen käyttö Suomessa jo vuonna 2029 on vahingollinen Helsingille. Hiiltä pitäisi käyttää vuoteen 2035 saakka.

"Ministerit Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho ovat tässäkin asiassa väärässä", hän heitti luovutustilaisuudessa.

Kielto johtaa hänen mielestään siihen, että Helsingin on pakko turvautua kalliisiin ja vanhanaikaisiin ratkaisuihin eli puun polttoon. "Lakiesitys on puhdasta aluepolitiikkaa. Ja vaikka kivihiili kielletään, silti ei kielletä turvetta, mikä on täyttä hulluutta", hän ihmetteli.

"Mutta Helsinkiähän on kiva kurittaa."

Helenin suurin energianlähde on Venäjältä tuotava fossiilinen maakaasu, jonka päästöistä raportissa ei puhuta.

Suomessa sitä pidetään puhtaana, koska melkoinen osa päästöistä jää Venäjälle tuotannon ja putkiston vuotojen vuoksi, Bioenergiayhdistyksestä huomautettiin.

Lue lisää

Päästökauppa puree energiamarkkinoilla

Vapaavuori siirtyy viestintä- ja konsulttiyhtiön hallitukseen

Kauppalehti: Jan Vapaavuori aloittaa elokuussa tanskalaisen kiinteistösijoittajan osa-aikaisena neuvonantajana

Kaupunkeja pitää vahvistaa kehysriihessä lisärahalla, vaatii Suomen suurimpien kaupunkien C21-kopla