Talous

Verkkoyhtiö Caruna: Pohjoistuuli pahensi myrskyn tuhoja, sillä puut ovat tottuneet lounaistuuliin

Linjoille kaatuneet puut ovat pääsyy sähkökatkoihin.
Jarkko Sirkiä
Myrskyt ja tykkilumi voivat aiheuttaa hankalia sähkökatkoja puiden kaatuessa.

Aapeli-myrsky puhalsi poikkeuksellisesti pohjoisesta, mikä saattoi pahentaa tuhoja. Puut ovat tottuneet Lounais- ja Länsi-Suomessa lounaistuuliin ja juuret ovat kasvaneet sen mukaan. Nyt puuskainen tuuli tuli pohjoisesta, toteaa verkkojohtaja Kosti Rautiainen Carunalta.

Carunalla oli pahimmillaan noin 30 000 taloutta ilman sähköä ja keskiviikkoaamun kymmeneen mennessä kolmannekselle oli jo saatu palautettua sähköt, Rautiainen kertoo.

Myrskyyn varauduttiin lisäämällä henkilökuntaa ja satoja työntekijöitä on korjaamassa vikoja. Myös puhelimet ovat soineet tiuhaan ja satoja puheluita on tullut.

Rautiaisen mukaan siitä ei kannata soittaa, että sähköt ovat poikki. Seurantajärjestelmä tietää sen muutenkin.

"Sen sijaan jos saamme tiedon, missä esimerkiksi puita on kaatunut linjoille, se auttaa vikojen korjaamisessa", Rautiainen sanoo.

Rautiaisen mukaan karjatilat ovat varautuneet sähkökatkoihin varavoimaloilla.

Hän arvelee, että sähköt saadaan palautettua tämän päivän aikana muualle, mutta saariin ja muilla etäisillä kohteille pääsy voi kestää.

Myrsky ei tämän hetken tietojen mukaan ollut yhtä paha kuin taannoinen Tapani-myrsky. Silloin Carunan alueella oli ilman sähköä pahimmillaan 200 000 taloutta.

Sähkölinjojen maakaapelointi myös auttaa ja siinä mielessä valtiovallan linjaukset ovat olleet oikean suuntaisia. Ilman säävarmojen johtojen rakentamista sähköttä olisi ollut ehkä 50 000 taloutta.

Carunan verkosta on lähes puolet on säävarmaa.

Rautiaisen mukaan tilanne voi vielä vaikeutua, sillä paikoin on satanut erittäin runsaasti lunta. Lumi on myös kosteaa ja lumikuormat saattavat nousta korkeiksi.

Hän on ilahtunut siitä, että henkilövahingoilta on vältytty. Turvallisuudesta ei ole varaa tinkiä. Rautiainen muistuttaa, ettei linjoille kaatuneita puita pidä mennä irrottamaan, vaan jättää se ammattilaisille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sähkön siirron perusmaksu enintään kymppiin, kansalaisaloite vaatii

Caruna vastaa arvosteluun: Kaikkea ei kaapeloida maahan

TE: Sipilä ja Rinne tahtovat sähköverkot julkiseen omistukseen – Hinta vastaisi hävittäjäkauppaa: "Karkea heitto on kymmenen miljardia"