Bioenergia ry tyrmää Biosin väitteet puun haitoista kivihiileen verrattuna – "selvityksessä karkea virhe" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Bioenergia ry tyrmää Biosin väitteet puun haitoista kivihiileen verrattuna – "selvityksessä karkea virhe"

Kari Salonen
Biosin teettämässä selvityksessä Helsingin lämpölaitoksista on Bioenergia ry:n mukaan karkeasti virheellinen väite. Siinä puun polttamisen päästöjä pienessä laitoksessa on verrattu suurien kivihiililaitosten päästöihin.

Bioenergia ry tyrmää Bios-tutkimusyksikön väitteet siitä, että biolämpölaitokset eivät Helsingissä vähentäisi ilmastopäästöjä.

"On vaarallinen virhekäsitys, että uusiutuvan bioenergian käyttö olisi ilmaston kannalta haitallisempaa kuin fossiilisen kivihiilen", Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka sanoo.

Bios-tutkimusyksikkö järjesti joulukuussa julkaisutilaisuuden, missä se luovutti konsulttiyhtiö Valorilla teettämänsä selvityksen Helsingin kaukolämmön tuotannosta pormestari Jan Vapaavuorelle.

Selvityksen ja sen jälkeisen Biosin viestinnän ongelmallinen peruslähtökohta on Laurikan mukaan ollut, että päästöt mitattaisiin piipun päästä ottamatta huomioon hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) ohjeistuksia.Toinen ongelma on, että ilmastonmuutoksen kannalta olennainen tarkasteluväli on vain seuraavat 10–20 vuotta, eikä sen jälkeisellä ajalla ole merkitystä.

Laurikan mukaan investoinnit, jotka lyhyellä aikavälillä vähentävät päästöjä, mutta lisäävät niitä pitkällä aikavälillä, eivät ole kestäviä.

Suomessa bioenergia perustuu metsäteollisuuden sivuvirtoihin. Jos niitä ei käytetä, puun päästöt tulevat ilmaan lahoamisen kautta kivihiilen päästöjen lisäksi.

Valorin selvityksessä on Laurikan mukaan "karkeasti virheellinen väite", että biomassan poltto verrattuna kivihiileen lisäisi hiukkaspäästöjä kaukolämmön tuotannossa.

Selvityksessä on verrattu puun pienpolton hiukkaspäästömäärää kivihiilen polttoon suuressa laitoksessa. Todellisuudessa EU:n teollisuuspäästödirektiivi asettaa puun käytölle suuressa laitoksessa kivihiiltä tiukemmat päästörajat.

Lue lisää

Energiaverotus myös tulonjakokysymys

Lukijalta: "Olisiko niin, että kyseessä on vain vihervasemmiston keino autioittaa maaseutua viemällä jälleen kaksi elinkeinoalaa syrjäseuduilta?"

Puusta on tehty saastuttaja

Maailma koronan jälkeen