Talous

Olvi-säätiö lahjoitti yli puoli miljoonaa euroa Pohjois-Savon biotalousopetukseen

Hankkeen kantavana teemana on yrittäjyyskasvatus.
Sanne Katainen
Miten luonnonvarat saadaan hyödynnettyä mahdollisimman kekseliäästi?

Olvi-säätiö on myöntänyt Maaseutuammattiin ry:n koordinoimaan Biotalouden mahdollisuudet ja luova yrittäjyys -hankkeeseen Pohjois-Savossa 530 000 euroa. Yhteistyön tavoitteena on turvata alueen biotalouden osaaminen ja työvoima tulevaisuudessa sekä vahvistaa alueen elinvoimaisuutta.

Hankkeen pilottivaihe kestää neljä vuotta. Sen tavoitteena on parantaa niin nuorten kuin opettajien biotalousosaamista Pohjois-Savon yläkouluissa ja lukioissa. Vuoden 2019 alussa pilottikouluina ovat Kiuruveden lukio, Sonkajärven Lyseotien koulu, Suininlahden koulu Siilinjärveltä ja Kuopion Lyseon lukio.

Maaseutuammattiin ry:n toiminnanjohtaja Niina Mäntyniemi kertoo, että tavoitteena on kehittää koulutukseen uusia ja aiempaa luovempia menetelmiä ja toimintamalleja sekä tiivistää yhteistyötä alueen yritysten ja työelämäkumppaneiden kanssa. Hankkeen kantavana teemana on yrittäjyyskasvatus ja -koulutus.

"Tämän päivän nuorten tehtävänä on kehittää tulevaisuuden biopohjaiset tuotteet, palvelut ja toimintaprosessit. Samalla turvataan Pohjois-Savon yritystoimintaa toimialalla sekä maakunnan elinvoimaisuutta."

Opetussuunnitelmaan sisältyvä koulutus valmentaa nuoria aiempaa paremmin vastaamaan biotalouden tarpeisiin ja luomaan uutta kotiseutulähtöistä yrittäjyyttä.

Olvi-säätiön perustivat vuonna 1955 Olvin pitkäaikainen toimitusjohtaja ja pääomistaja, teollisuusneuvos E.W. Åberg puolisonsa rouva Hedwig Åbergin kanssa. Säätiön peruspääomaksi E.W. Åberg luovutti enemmistön omistuksessaan olleesta Olvin osakekannasta. Perustajien ajatuksena oli yhtiön jatkuvuuden turvaamisen ohella tukea tärkeiksi ja arvokkaiksi kokemiaan pyrkimyksiä.

Säätiön vuonna 2018 myöntämien apurahojen, stipendien ja avustusten määrä on 2,8 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Analyysi: Metsä- ja biotalousasioissa vaikuttamisen paikka – EU-puheenjohtajuus kolkuttaa jo ovella

MTK haluaa metsät kasvamaan

Kestävä metsänhoito on ratkaisu, ei ongelma