Talous

Lakritsipiipusta ei saa kaupassa bonuksia – lakritsitehtailija langetti ministerille ulkonaliikkumiskiellon

"Sosiaali- ja terveysministeriössä on tällä tavalla häiriintyneitä kukkahattusetiä ja -tätejä, jotka istuvat päiväkausia palavereissa, jotta saavat tupakkalakiin lakupiipun!" Timo Nisula noituu. Valvira: myyntiä itsepalvelukassoilta ei ole laissa kielletty.
Sanne Katainen
Tällainen vähän parempi piippu on postitettu myös Tasavallan presidentille.

Yksi Kouvolan Lakritsin tärkeimmistä tuotteista on lakritsipiippu. Se valmistetaan käsityönä: mustasta massasta pursotetaan tanko, josta dreijataan käsin pyöreä patukka ja muotoillaan pöydällä piipuksi.

Lakupiipusta 90 prosenttia menee vientiin, ylivoimaisesti eniten piippuihin hurahtaneeseen Tanskaan.

Piiput saavat Timo Nisulankin liekkeihin – suusta tulee tulta ja korvista tupruaa sankka savua.

Lakupiippu on nimittäin tupakkalain mukaan tupakkaa jäljittelevä tuote, josta kaupat eivät saa maksaa bonusta. Piippuja ei myöskään voi ostaa automaattikassoilta, kuten ei liköörikonvehtejakaan, koska ostajalta pitää pyytää paperit, Nisula sanoo. Myöskään tupakkalain alaisista kaasusytyttimistä ei saa bonusta.

Valviran lakimies Isabella Lencioni korjaa väittämää itsepalvelukassojen osalta: "Laki ei kiellä lakritsipiippujen myymistä itsepalvelukassoilta."

Maksu itsepalvelukassalla edellyttää kuitenkin, että kassajärjestelmä osaa erotella ostoksista lakupiipun, josta ei siis saa bonusta.

Lakupiippuja saa kuitenkin myydä alle 18-vuotiaille.

"Minusta tämä ei ole lakupiippukeskustelu vaan yhteiskunnallinen keskustelu. Mitä aikuiset ihmiset tekevät oikeasti? Sosiaali- ja terveysministeriössä on tällä tavalla häiriintyneitä kukkahattusetiä ja -tätejä, jotka istuvat päiväkausia palavereissa, jotta saavat tupakkalakiin lakupiipun!", Nisula päivittelee.

"Sen ymmärrän, että tupakan näköisiä lakuja ei haluta myydä. Mutta ei kukaan ihminen edes ministeriössä usko, että nämä lisäävät nuorten piipunpolttoa. Muutama sotaveteraani vetää piippua, sillä selvä. Jos nämä kielletään, alamme kutsua näitä saksofoneiksi tai merihevosiksi. Sitten on sosiaali- ja terveysministeriö taas tyytyväinen", Nisula uhoaa.

"Lähetin Juha Rehulalle Kekkos-tyyppisen myllykirjeen, jossa annoin hänelle ulkonaliikkumiskiellon meidän valtion mailla. Se ei tykännyt."

Kirjeen mukana meni laatikollinen lakupiippuja. Rehula oli aiemmin sosiaali- ja terveysministeri, ja "valtion mailla" Nisula viittaa Lakritsivaltakuntaansa.

Rehulan piipunpoltosta emme tiedä, mutta Nisulalla on kuva Rehulan puolue- ja hallitustoverista. Hän on nykyisen maatalousministerin edeltäjä, ja roikottaa lakupiippua suunpielessä. Nimeä ei saa mainita.

Nisulasta olisi kiva, jos edes joskus joku virkamies tunnustaisi olevansa typerien lakien takana.

"Mutta kukaan ei ikinä ota mitään vastuuta mistään, vaan pyörittelee silmiään. Tai edes pyörittele, koska eihän heitä koskaan näy missään, kun sellaisia ihmisiä ei edes ole!

Juttua ja ingressiä korjattu 7.1.2019 klo 13.23 Valviran lakimiehen lausunnolla, jonka mukaan myynti itsepalvelukassoilla ei sinänsä ole laissa kielletty. Asia poistettu myös otsikosta.

Lue lisää

Suomen Hippos vaihtoi puheenjohtajaa: Kari Eriksson voitti istuvan puheenjohtajan Juha Rehulan

Mikä on raviurheilussa rakkainta, mikä kriittisin epäkohta? Näin vastasivat Suomen Hippoksen hallitukseen pyrkivät

Uusintaottelu Suomen Hippoksen johdosta – lue blogeista Juha Rehulan ja Kari Erikssonin näkemykset raviurheilun tärkeimmistä ratkaisuista

Brittimedia: Lihatuotteet mätänevät brexit-byrokratian takia Hollannin satamassa – lihaa kuljettavia rekkoja jumissa yli sata