Talous

Maksoitko liian vähän veroja viime vuonna? Lisäennakkoa ehtii maksaa vielä tammikuun loppuun

Jos ennakoita ei täydennä tammikuussa, seurauksena on huojennetulla viivästyskorolla kuorrutettu jäännösvero.
Jarkko Sirkiä
Lisäennakkoa pääsee maksamaan lähes heti, jos sitä hakee sähköisesti Omavero-palvelussa.

Jos viime vuoden aikana tuli maksettua liian vähän ennakkoveroa tai ennakonpidätystä, maksamiaan ennakoita ehtii vielä täydentää ilman korkoa tammikuun loppuun asti lisäennakolla.

Tammikuun lopun jälkeen maksettavista veroista pitää maksaa lisäksi huojennettua viivästyskorkoa.

Lisäennakko tunnettiin aiemmin nimellä ennakon täydennysmaksu. Järjestelmän muutoksen myötä ennakon täydennysmaksu on kuitenkin siirtynyt historiaan, joten vanhoja maksutietoja ei pidä enää käyttää, Verohallinnosta korostetaan.

Lisäennakkoa maksaakseen verovelvollisen pitää ensin hakea siitä päätös Verohallinnosta. Sen voi hakea joko puhelimitse, paperilomakkeella tai Omavero-palvelussa. Kun lisäennakkoa hakee Omaverossa, sen eräpäiväksi voi valita vaikka saman päivän.

Lisäennakkoa on mahdollista hakea myös paperilomakkeella. Siihen käytetään Verohallinnon lomaketta 5010 (verokorttihakemus ja/tai ennakkoverohakemus).

Lomakkeeseen rastitetaan kohdan 1 alin vaihtoehto, "Haluan, että minulle määrätään verovuoden päättymisen jälkeen erääntyvä ennakkovero (lisäennakko)".

Lisäksi pitää täyttää kohdan 17 tiedot.

Ennen kuin paperilomakkeella haettua lisäennakkoa voi maksaa, pitää odottaa ennakkoperinnän päätöstä ja sen sisältämiä tilisiirtolomakkeita. Niiden eräpäivä on kolmen viikon päässä päätöspäivästä oleva pankkipäivä.

Paperilomaketta käyttävän on syytä ottaa huomioon postin kulun vaatima aika. Lomakkeen postitus- ja käsittelyajat voivat aiheuttaa sen, että päätös ja ennakon eräpäivä ovat tammikuun jälkeen. Tällöin ennakkoon sisältyy myös huojennettua viivästyskorkoa tammikuun lopun jälkeisiltä päiviltä.

Huojennettu viivästyskorko on maksettava myös silloin, jos maksaa lisäennakon ennen tammikuun loppua.

Lisäennakkoa voi tarvittaessa hakea useaankin kertaan, jos hakemansa lisäennakon maksettuaan huomaa, ettei se olekaan riittävä. Tätä varten pitää kuitenkin tehdä uusi hakemus.

Haettu lisäennakko pitää kuitenkin maksaa aina kokonaisuudessaan. Jos sitä ei maksa kokonaan, maksamatta jääneelle osuudelle kertyy viivästyskorkoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ekonomistin mukaan nousukausi on hyytymässä

Konkurssien ja yrityssaneerausten määrät vähenivät viime vuodesta – eniten lisäystä maa-, metsä- ja kalataloudessa

Kiinan talouskasvu hidastui 6,2 prosenttiin