Talous

Uusiutuvan energian tukikilpaan osallistuivat vain tuulivoimahankkeet – biokaasu ja biomassa jättivät koko kisan väliin

Teknologianeutraaliin uusiutuvan energian tarjouskilpailuun ottivat lopulta osaa vain tuulivoimahankkeet.
Pekka Fali
Tarjouskilpailussa sähkön tuottajat tekivät tarjouksia preemiosta ja sähkön vuosituotannon määrästä. Pienimmän preemion tarjonneet sähkön tuottajat menestyvät tarjouskilpailussa parhaiten

Uusiutuvan energian tuotannossa biokaasu- biomassa aalto- ja aurinkoenergian tuottajilla ei lopputuloksen perusteella näytä riittäneen usko jättää tarjouksia tuettuun tuotantoon.

Energiaviraston järjestämä kilpailutus järjestettiin ensimmäistä kertaa sillä perusteella, että tarvittavat tuet valtiolta kilpailutettiin minimiin.

Energiavirasto sai 26 tarjousta preemiojärjestelmällä tehtyyn uusiutuvan energian teknologianeutraaliin tarjouskilpailuun. Kaikki tarjoukset ovat tuulivoimaa ja niiden yhteenlaskettu sähkön vuosituotanto on hieman yli 4 terawattituntia. Tarjouksia voidaan hyväksyä enintään 1,4 terawattitunnin edestä.

Tarjouskilpailussa sähkön tuottajat tekivät tarjouksia preemiosta eli sähkön 30 euron markkinahinnan ylittävältä osin tarvittavasta tuotantotuesta ja sähkön vuosituotannon määrästä. Pienimmän preemion tarjonneet sähkön tuottajat menestyvät tarjouskilpailussa parhaiten.

Sähkön kolmen kuukauden keskimääräiseksi viitehinnaksi kilpailutuksessa oli asetettu 30 euroa. Jos sähkön Suomen aluehinta on markkinoilla esimerkiksi 50 euroa, ja tuottajan kilpailutuksessa tarjoama preemio 20 euroa, veronmaksajien tukea ei makseta lainkaan. Tuotanto on tuulivoiman tuottajalle silloin muutenkin kannattavaa.

Viime vuonna pörssisähkön Suomen aluehinta oli keskimäärin 46–47 euroa. Suomen aluehinta vuorokausimarkkinoilla oli maanantaina 53 euroa megawattitunnilta.

Maassa on jo nyt toteutettu useampi hanke kokonaan ilman tuulivoiman tukea.

"Tuulivoiman tuotantokustannukset ovat alentuneet viime vuosina todella paljon", arvioi johtaja Pekka Ripatti Energiavirastosta.

Ripatti kertoo viraston nyt tutkivan tarjouksia halvimmasta kalliimpaan, kunnes tuen piiriin kuuluvat 1,4 terawattitunnin vuosituotanto tulee täyteen. Virasto arvioi tuotantoon valittujen hankkeiden valinnan tapahtuvan kevään aikana, kun tarjouksen tehneiden edellytykset sähköntuotannolle sijoituspaikan luvituksineen on selvitetty. Tällöin julkaistaan myös kunkin tuottajan tarjoama preemio eli hintatuki.

Suurimmat Suomeen rakennuslupaa hakeneet tuulivoimalat ovat teholtaan jopa kahdeksan megawattia Rakennuslupahakemuksissa voimalan roottorin napakorkeus on jopa 170 metriä.

Edellytys tuen saamiselle on, että voimalaitos tuottaa sähköä kolmen vuoden sisällä tarjouskilpailun ratkaisun tiedoksisaannista. Tukiaika on 12 vuotta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni pitää turpeen polttoa perusteltuna: "Se on käytännössä sivupolttoaine, jolla saavutetaan huippulämpötilat"

Muistatko ne metsä-äänestykset, jotka jakoivat suomalaismeppien mielipiteet EU-parlamentissa? Näin he äänestivät

Pohjois-Pohjanmaa hyötyy tuulivoimasta eniten – Raportti: Verotuloja yli miljardi, työpaikkoja Hollolan asukasluvun verran