Talous

S-ryhmä myy työntekijöilleen viinaa ja ruokaa 25 prosentin alennuksella

"S-ryhmä tarjoaa henkilöstölleen todennäköisesti Suomen kattavimmat henkilöstöedut", sanoo SOK:n henkilöstöjohtaja.
Jarkko Sirkiä
Kauppaketjujen henkilökuntaa sitoutetaan monin eduin. S-ryhmän työntekijät perheineen saavat ravintoloiden ruuasta juomasta neljänneksen alennuksen. Tavallisen kortinkäyttäjän kuukausibonus on enimmillään viisi ja tuplana kymmenen prosenttia.

Kauppojen henkilöstö saa merkittäviä rahallisia etuja työnantajiltaan. Tai asian voi nähdä myös näin: työnantaja sitouttaa työntekijöitään sekä työsuhteeseen että asioimaan omassa ketjussa.

Esimerkiksi S-ryhmä antaa henkilöstölleen 25 prosentin alennuksen ravintoloidensa ruuista ja juomista. Alennus koskee kaikkea ruokaa ja juomaa, myös alkoholia. Alkoholiostoista ei kuitenkaan kerry bonusta.

Päivittäistavaroita kuten ruokaa osuuskauppojen henkilökunta voi ostaa kolmen prosentin alennuksella. Näistä ostoksista kertyy myös normaalisti bonusta.

Alennus voi kuitenkin vaihdella osuuskaupoittain, sillä erilaisille alennuksille on annettu vain yhtenäiset valtakunnalliset suositukset tuotteiden ja toimialojen mukaan.

Alueelliset osuuskaupat päättävät alennuksista viime kädessä itse.

Käyttötavarasta valtakunnallinen alennussuositus on tuoteryhmästä riippuen 8–15 prosenttia.

S-ryhmän hotelleissa henkilökunta voi yöpyä henkilökuntahintaan. Näistäkin saa muiden asiakkaiden tapaan bonusta, eli hyöty henkilökunta-alennuksista riippuu työntekijän talouden ostokäyttäytymisestä.

"S-ryhmä tarjoaa henkilöstölleen todennäköisesti Suomen kattavimmat henkilöstöedut", SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula vastaa MT:n sähköpostitse tekemään kyselykierrokseen S- ja K-ryhmille sekä Lidlille.

"Henkilökuntaetujen tarkoituksena on palkita sekä sitouttaa. Haluamme kannustaa henkilöstöämme käyttämään omia tuotteita ja palveluita, esimerkiksi tutustumaan eri ravintoloihin sekä suosittelemaan niitä muille."

Etu ei ole ihan pieni, sillä ostoetua saa S-ryhmän yli 1 600 toimipaikasta ja ketjulla on töissä 40 000 henkilöä.

S-ryhmä kertoo henkilöstöeduistaan alennusprosentteineen myös verkkosivuillaan.

S-ryhmä listaa sivuillaan vain ostoedut, ei muita työsuhteeseen liitettyjä etuja.

Myös K-ryhmä palkitsee työntekijöitään henkilöstöalennuksin. Verkkosivuilla mainitaan, että "ylivoimaisesti suosituin Kesko-konsernin henkilöstöetu on henkilökunnan alennukset. Henkilökunta saa alennusta useista K-Kaupoista ja K-ryhmään kuuluvista liikkeistä ympäri Suomen".

Henkilöstöjohtaja Sampo Ahonalan mukaan alennusta saa K-ryhmän ruoka-, rauta- ja urheilukaupoista tuotteista sekä huoltoasemien ravintolatuotteista. Niistä saa tavalliseen tapaan myös Plussa-pisteitä.

Alennusta tai Plussa-pisteitä ei saa alkoholi- ja tupakkatuotteista.

Ahonalan mukaan henkilökunta-alennusta myöntävät sekä Kesko-konsernin että kauppiasvetoiset kaupat, ja niiden suuruus vaihtelee tuotteen ja ketjun mukaan.

"Koska alennukset on sovittu yhdessä kauppiasyrittäjien kanssa, emme voi yksipuolisesti tarkemmin kertoa alennusten sisällöstä ja suuruudesta."

Kesko mainitsee verkkosivullaan myös yleisesti "palkitsemisen", jolla halutaan kannustaa, sitouttaa ja saada henkilöstöä.

Tarjolla on liikunta- ja kulttuurietu, työsuhdematkalippu, työterveyshuolto sekä muistamiset palvelussuhteiden perusteella ja merkkipäivinä. Esimerkiksi 50 ja 60 vuotta täyttävä saa palkallisen vapaapäivän.

K-ryhmä eli Kesko ja K-kauppiaat työllistävät noin 42 000 henkeä, K-kauppoja on 1 800.

Lidlillä ei ole jatkuvaa henkilökuntaetua. Joulun aikaan kaikki noin 5 000 työntekijää saavat kuitenkin joulutuotevalikoimasta 30 prosentin alennuksen. Alennus ei koske alkoholijuomia, henkilöstöpäällikkö Sanna Rainio kertoo.

Lidl kertoo tarjoavansa myös liikunta- kulttuuri- ja työmatkaedun, alennuksia eri liikunta-, kulttuuri-, matkailu- ja hyvinvointipalveluiden tarjoajilta sekä myös kansainvälisiä uramahdollisuuksia

"Lisäksi maksamme kaikille myymälä- ja varastotyöntekijöillemme kaupan työehtosopimuksen mukaisen palkan päälle Lidl-lisää, joka on uudella työntekijällä 1,5 prosenttia. Lidl lisää nousee portaittain ja voi korkeimmillaan olla jopa 10 prosenttia", Rainio kertoo.

Verkkosivujen mukaan Lidl-lisä nousee palvelusvuosien ja työpaikan sijainnin mukaan 3–10 prosenttiin.

S-ryhmän etuja ketjuittain 2018

S-ryhmä kertoo verkkosivullaan suosituksia henkilöstönsä eduista. Viime kädessä niiden suuruudesta päättävät 20 alueellista osuuskauppaa.

Ostoedun saavat vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa olevat koko- ja osa-aikaiset S-ryhmän työntekijät, samassa osoitteessa asuvat perheenjäsenet sekä osa S-ryhmän eläkeläisistä.

Alennustunniste on kortin sirulla, joten etu edellyttää maksamista S-Etukortti-Visalla.

Poimintoja alennuksista:

Sokokset, Emotionit, Prismat, Alepat, Salet ja S-marketit

Päivittäistavarat (kuten ruoka), tietokoneet ja pelikonsolit: –3 %

Kodinkoneet ja -tekniikka: –8 %

Muut käyttötavarat: –15 %

S-ryhmän ravintolat Suomessa

Kaikki ruoka ja juoma – 25 %

ABC-liikennemyymälät:

Päivittäistavarat: –3 %

Käyttötavarat: –15 %

Kaikki ruoka ja juoma: –25 %.

Kodin Terra ja S-Rauta:

Kodinkoneet ja -tekniikka, rakennustarvikkeet: –8 %

Piha ja puutarha ja sisustaminen –10 %

S-Pankki ja FIM:

Asuntolaina tai sijoitusasuntolaina: marginaali 0,65 %, talletuksille henkilökuntakorko, FIM rahastojen merkintä, vaihto ja lunastus ilman palkkioita

Lisäksi alennusta saa Marks & Spencer -myymälöistä, S-ryhmän auto- ja huoltoliikkeistä, Viron ja Pietarin Prismoista ja hotelleista, joissa myös perhe ja ystävät voivat yöpyä alennuksella.

Alennuksia tarjoavat myös LähiTapiola, Silmäasema, Oral Hammaslääkärit, Eckerö Line, EasyFit/LadyLine, Hertz

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuliko kuitin bonuskertymän eteen miinus? – Jos pullopalautuskuitilla ostaa tupakkaa, kannattaa bonuskortti pitää taskussa

Estääkö yrityskauppa kilpailua? – Kilpailuviranomainen ottaa syyniin Heinon tukun myynnin Keskolle

Mitä mahdollisuuksia hallituksella on aidosti puuttua kaupan omien merkkien myyntiin ja valmistukseen? "Suoralta kädeltä ei tule mitään mieleen"