Talous

Valion äidinmaidonkorvikkeille avautui tie Kiinaan

Valio voi viedä Lapinlahden tehtaalla valmistettuja äidinmaidonkorvikejauheita ja Turengissa tehtyä nestemäistä äidinmaidonkorviketta.
Satu Lehtonen
Äidinmaidonkorvikkeita kiinalaisessa ruokakaupassa. Tuotteet ovat niin kallisarvoisia, että ne on kiinnitetty vaijereilla hyllyihin.

Valion kuluttajapakatut äidinmaidonkorvikkeet ovat saaneet vientiluvan Kiinan viranomaisilta. Valio voi alkaa viedä Kiinaan Lapinlahden tehtaalla valmistettuja äidinmaidonkorvikejauheita ja Turengissa tehtyä käyttövalmista, nestemäistä äidinmaidonkorviketta, Valio kertoo tiedotteessaan.

Valio on vienyt Kiinaan 1990-luvulta lähtien maitojauheita ja Valio Demi -tuotteita eli demineralisoituja herajauheita teollisuuden käyttöön. Suomalaisia jauheita on käytetty muun muassa paikallisten lastenruokien raaka-aineena. Vuonna 2017 Valio alkoi viedä Kiinaan maitojauhetta myös kuluttajapakkauksissa.

"Haluamme vahvistaa Kiinassa asemaamme luotettuna ja laadukkaana teollisuusraaka-aineiden toimittajana. Samaan aikaan rakennamme rinnalle kuluttajatuotemarkkinaa", kategoriajohtaja Jussi Mattsson Valiolta sanoo.

Tavoitteena on saada lisää liikevaihtoa, mutta Valio on Mattsonin mukaan Kiinassa vielä tuntematon brändi. Aluksi neuvotteluja käydään mahdollisten asiakkaiden kanssa.

Uudet luvat avaavat kuitenkin Valiolle pääsyn Kiinan kasvavalle äidinmaidonkorvikemarkkinalle.

"Kilpailu kuluttajien huomiosta meijereiden välillä on kovaa. Kiinassa nettikaupat, marketit ja lastentarvikeliikkeiden hyllyt notkuvat kymmenien eri valmistajien vaihtoehtoja", Mattson huomauttaa.

Valion vahvuuksina hän mainitsee suomalaisen puhtaan luonnon ja korkealaatuisen maidon, joka tulee suoraan 5 000 suomalaiselta omistaja-maitotilalta.

"Kiinassa vanhemmat haluavat ennen kaikkea turvallista ruokaa lapsilleen."

Valiolle valmistui vuonna 2014 Lapinlahdelle uusi, Mattsonin mukaan tiukimmat mahdolliset laatukriteerit täyttävä jauhetehdas. Kiina taas on 2010-luvulla uusinut elintarvikelainsäädäntöään ja lupamenettelyjä tuontiruoalle.

Monet Valion tuotantolaitokset on jo aiemmin hyväksytty valmistamaan Kiinaan maitojauheita, juustoja ja voita.

"Vientilupien saaminen lastenruoille on useiden vuosien työn tulos."

Mattson kiittelee suomalaisten yhteistyötä ja tähdentää, että suomalaisilla viranomaisilla pitää olla myös jatkossa riittävät resurssit tukea yritysten vienninedistämistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maitoala sai uusia vientilupia Kiinaan – Valio aikoo vahvistaa kuluttajatuotteiden vientiä

Ilkka Pohjamo Valion alkutuotannon ja maidonhankinnan vetäjäksi

Kiinalaisissa tuhannen lehmän yksiköissä pyörii suomalaisia mattoruokkijoita – Pellon Group odottaa uudesta jälleenmyyntisopimuksesta lisää kasvua vientiin