PTT: Nopea kaupungistuminen repii asuntomarkkinoita – kasvukeskukset vetävät, muuttotappioalueilla hinnat laskevat - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

PTT: Nopea kaupungistuminen repii asuntomarkkinoita – kasvukeskukset vetävät, muuttotappioalueilla hinnat laskevat

Alueelliset erot Suomen asuntomarkkinoilla jatkavat kasvuaan, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste.
Jukka Pasonen

Nopea kaupungistuminen on tällä hetkellä asuntomarkkinoiden kehitystä keskeisimmin ohjaava voima.

Alueelliset erot Suomen asuntomarkkinoilla jatkavat kasvuaan, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste.

Kaupungistuminen repii markkinoita erityisesti asuntojen hinnoissa: pääkaupunkiseudulla ja Tampereella nousu jatkuu, mutta paikoin nähdään hintojen laskuakin.

Koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ennustetaan nousevan 1,2 prosenttia ja vuokrien 1,8 prosenttia.

Asuntojen hinnat nousevat nopeimmin, yli kolme prosenttia, pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Muissa suurimmissa kaupungeissa nousu jää kahteen prosenttiin tai sen alle. Nollakasvua tai laskuakin on paikoin nähtävissä.

”Suomessa kaupungistuminen koskee muutamaa suurinta kaupunkia ja näistäkin vain pääkaupunkiseutu ja Tampere ovat voimakkaimman kaupungistumisen kohteina. Niissä halutaan asumaan keskusta-alueille, vaikka työpaikka sijaitsisi keskustan ulkopuolella”, kertoo PTT:n ekonomisti Lauri Vuori.

Uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna ennätysmäärä, mikä tasaa hintojen ja vuokrien kehitystä ja pitää aisoissa hintapaineita kasvukeskuksissa.

Kaupungistuminen lisää vuokra-asuntojen kysyntää. Suuriin kasvukeskuksiin muuttaville vuokra-asuminen näyttäytyy yhä useammin helpompana, turvallisena ja joustavana asumisen vaihtoehtona.

Moni kaupunkiin muuttava haluaa asua kaupungin sykkeessä palveluiden, harrastusmahdollisuuksien ja vapaa-ajan aktiviteettien lähettyvillä.

Vuokra-asuminen oli omistusasumista yleisempää kerrostaloissa koko maan tasolla jo vuonna 1994. Vuonna 2017 kerrostaloasunnoissa vuokralla asui 57 prosenttia asuntokunnista.

Vuonna 2018 vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ennakkotietojen mukaan 1,2 prosenttia, ja vuoden 2019 PTT:n ennustama nousu on samalla tasolla.

Uusien ja vanhojen vapaarahoitteisten vuokrien ennustetaan vuonna 2019 nousevan 1,8 prosenttia, kun viime vuonna vuokrat nousivat 1,6 prosenttia.

PTT:n ennusteen rahoittamiseen ovat osallistuneet Ympäristöministeriö, ARA, Kuntarahoitus, Tampereen kaupunki, Rakennusteollisuus RT, Kiinteistöliitto ja RAKLI.

Lue lisää

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli

Pellervon taloustutkimus: Lomautukset pitäneet Suomen kilpailukykyä yllä – reipas talouskasvu vaatii koronarokotetta

Asutko sinäkin väärässä paikassa?

Koronasta toipumiseen menee asiantuntijoiden mukaan ainakin kaksi vuotta