Talous

Agco investoi yli 100 miljoonaa Nokian moottoritehtaaseen

Linnavuoressa aletaan kehittää seuraavan sukupolven dieselmoottoreita, joiden luvataan olevan entistä puhtaampia ja taloudellisempia sekä helpompia koota.
Olli-Pekka Latvala
Jätti-investointi pitää Linnanvuoren moottoritehtaan pyörät pyörimässä entistä kiivaammin. Seuraava moottorisukupolvi tulee tuotantoon kolmen vuoden päästä.

Suomalainen moottoriosaaminen saa lisävahvistusta. Linnavuoren tehtaan omistava Agco investoi tehtaan laajentamiseen ja seuraavan sukupolven dieselmoottorien kehittämiseen reilusti yli sata miljoonaa euroa viiden vuoden aikana.

Investoinneista kerrottiin torstaina Nokian Linnavuoressa. Summa kattaa jo tehtyjä investointeja tuotekehitykseen.

Agco tulee lisäämään omien moottoreiden käyttöä konsernin traktoreissa, leikkuupuimureissa ja muissa koneissa. Investointi parantaa myös mahdollisuuksia tarjota moottoreita yhtiön ulkopuolisille asiakkaille, toteaa varapääjohtaja Helmut Endres Agcolta.

Uudet moottorit ovat Endersin mukaan aiempaa polttoainetaloudellisempia, puhtaampia ja helpompia valmistaa. Uusi moottoriperhe on myös entistä monikäyttöisempi erilaisiin työkone- ja maantiekäyttöihin.

Uuden moottoriperheen valmistus alkaa vuonna 2022.

Endersin mukaan investointi tehostaa moottorien kokoonpanoa, lisää tehtaan koneistuskapasiteettia sekä vahvistaa omaa komponenttivalmistusta.

Dieselmoottoreiden tulevaisuudesta käydään keskustelua, mutta Linnavuoressa uskotaan dieseliin.

Polttomoottori on raskaiden työkoneiden pääasiallinen voimanlähde nyt ja tulevaisuudessa, arvioi Agco Powerin toimitusjohtaja Juha Tervala.

Tervalan mukaan moottorit muuttuvat yhä ympäristöystävällisemmiksi päästömääräysten ja uusiutuvien polttoaineiden myötä. Moottorit soveltuvat myös hybridi- ja sähkökäyttöön.

Agco Power valmistaa moottoreita neljällä tehtaalla: Nokian Linnavuoressa, Kiinan Changzhoussa, Brasilian Mogi das Cruzesíssa ja Argentiinan General Rodriguezissa. Vuodessa pystytään tekemään yli 100 000 moottoria.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nokialla tehdään kohta uudenlaisia moottoreita

Koneviesti: Näin syntyi Linnavuoren ihme – Moneen kertaan pakkosiirretty lentokonekorjaamo kasvoi kansainväliseksi dieselmoottoreiden tuottajaksi

Dieselin asema ei horju maa- ja metsätalouskoneissa – Linnavuoren moottoritehdas on toisen maailmansodan peruja