Talous

Omakotitalojen hinnat pitävät parhaiten pienissä kaupungeissa – myös kauppa kävi

Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen hinnat laskivat keskimäärin 2,8 prosenttia ja muualla maassa 1,7 prosenttia.
Jaana Kankaanpää
Tämä omakotitalo oli myynnissä vajaa vuosi sitten Vuokatissa.

Omakotitalojen hinnat kääntyivät vuonna 2017 laskuun ja lasku jatkui ennakkotietojen mukaan myös vuonna 2018.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n keräämien hintatietojen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2018 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa 1,9 prosenttia edellisvuodesta.

Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat keskimäärin 2,8 prosenttia ja muualla maassa 1,7 prosenttia. (Kuvio 10). Käytettyjen omakotitalojen kauppamäärät olivat sen sijaan viime vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 9,1 prosenttia nousussa.

Pääkaupunkiseudulla kauppamäärät nousivat 1,4 prosenttia ja muualla Suomessa 9,5 prosenttia. Lisäksi omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat lyhenivät viime vuoden aikana.

Omakotitalon keskimääräinen myyntiaika viime vuoden lopulla oli pääkaupunkiseudulla 119 päivää ja muualla Suomessa 135 päivää.

Omakotitalojen hintakehityksessä alueiden välinen hintojen eriytyminen pysähtyi viime vuonna: pääkaupunkiseudun lisäksi hinnat laskivat selvemmin isoissa kaupungeissa.

Sen sijaan pienemmissä kaupungeissa ja kehyskunnissa hintojen lasku oli vähäisempää. Hintakehitys oli siis tasaisempaa pienissä kaupungeissa, joissa myös kaupankäynti vilkastui merkittävästi.

Pääkaupunkiseudulla ja myös muissa suurimmissa kaupungeissa omakotitalojen kauppoja tehdään melko vähän, jolloin jopa yksittäiset kaupat saattavat aiheuttaa heilahtelua hintoihin.

Valmistuvien uusien omakotitalojen vuosittainen määrä on ollut rakennuslupien kehitystä seuraillen jo pidempään laskussa, mutta lasku pysähtyi vuonna 2017. Hyvässä rakentamisen ja talouden suhdannetilanteessa valmistuvien omakotitalojen määrässä ei tapahdu suuria muutoksia.

Uusia kiinteistömuotoisia omakotitaloja valmistui vuonna 2017 noin 7 400. Viime vuonna päästiin noin 7 200 uuteen omakotitaloon.

Pitkän ajan keskiarvotuotantoon – 12 200 omakotitaloa vuodessa – verrattuna omakotitalorakentaminen on Suomessa romahtanut. Rakennustilastojen sisältämien lupa- ja aloitustietojen perusteella tuotanto pysyy lähivuosina nykytasolla.

Lue myös: PTT: Nopea kaupungistuminen repii asuntomarkkinoita – kasvukeskukset vetävät, muuttotappioalueilla hinnat laskevat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko sinunkin kotisi tällainen? Tyypillisessä suomalaiskodissa on laminaattilattia, maalatut seinät ja verhot ikkunoissa

PTT: Asumismenot kasvavat, Rinteen hallitusohjelman energiaverotuksen uudistus nostaa lämmityskustannusten nousua

Suomalaiset haluavat yhä pienempiä omakotitaloja – vastuullisuus ja kustannukset vaikuttavat päätökseen