Talous

Kyselytutkimus: Raha aiheuttaa vähiten häpeää maalaisille ja ikääntyneille

Yleensä hävetään sitä, että rahaa on liian vähän. Vauraus hävettää, jos tuttavilla on vähän rahaa.
Hanna Linnove
Alle 2 250 euroa kuukaudessa ansaitsevista vastaajista 18 prosenttia koki häpeää rahoistaan.

Raha-asioihin liittyvää häpeää kokevat vähiten yli 60-vuotiaat ja maaseudulla asuvat, kertoo Santander Consumer Finance -rahoitusyhtiön teettämä kyselytutkimus. Yli 60-vuotiaista vain 6 prosenttia tuntee rahaan liittyvää häpeää, kun alle 30-vuotiaissa aikuisissa osuus on kolminkertainen.

Maaseudulla asuvista vain 4 prosenttia kokee häpeää raha-asioista. Erikoisen pientä lukua selittää liiketoimintajohtaja Lauri Timgrenin mukaan tässäkin todennäköisesti ikä.

"Ikäryhmien välillä on kohtuullisen suuria eroja, ja maaseudulla asuvien pieni prosentti häpeän tuntemisessa luultavasti heijastaa maaseudun ikäjakaumaa", hän sanoo STT:lle.

Yleensä häpeää tunnetaan, koska rahaa on liian vähän. Kuitenkin myös hyvää taloudellista tilannetta voidaan hävetä varsinkin, jos tutuilla on pulaa rahasta.

Alle 2 250 euroa kuukaudessa ansaitsevista vastaajista 18 prosenttia koki häpeää rahoistaan. Enemmän tienaavista rahatilannettaan häpesi noin puolet pienempi joukko.

Yleisimmät rahaan liittyvät huolenaiheet ovat monelle vanhoja, ikäviä tuttuja: yllättävät menot ja pienet tulot huolestuttivat yli 40 prosenttia vastaajista. Myös asumiskustannukset ja arjen elintason ylläpitäminen huolettivat noin joka kolmatta.

YouGovin kuluttajapaneelissaan toteuttamaan verkkokyselyyn vastasi 1 023 ihmistä viime lokakuun lopulla. Kokonaistuloksissa luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raha-asiat kiinnostavat suomalaisia – silti vain runsas puolet on varautunut yllättäviin menoihin: "Riski ajautua talous- ja velkaongelmiin"

"Pitääkö olla huolissaan, kun ei saa pankista omaa rahaa?" – Kaleva: Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärven Osuuspankilla

"Käsitys maaseutuköyhyydestä voidaan kyseenalaistaa", MT:n selvityksen mukaan köyhyys vähenee maaseudulla ja kasvaa kaupungeissa