Talous

Hallitus esittää maaseudun kyläkaupoille tukea: "Merkittävä panostus maaseudun elinvoiman puolesta"

Kyläkauppatuen ehdot täyttää arviolta sata kyläkauppaa.
Petteri Kivimäki
Tuen avulla halutaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan mahdollistaa kyläkauppojen kehittymisen yhä monimuotoisemmiksi palveluiden tuottajiksi.

Hallitus esittää, että Suomessa otettaisiin kokeiluluontoisesti käyttöön harvaan asutulle maaseudulle kohdennettu kyläkauppatuki. Kyläkauppatuen ehdot täyttää arviolta noin sata kyläkauppaa.

Tukea ehdotetaan myönnettäväksi enintään 15 000 euroa hakijaa kohden.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelemassa asetusluonnoksessa ehdotetaan, että tukea myönnettäisiin sellaiselle harvaan asutulla maaseudulla sijaitsevalle kyläkaupalle, joka toimii vuoden ympäri ja, jonka päivittäistavaroiden myynti on alle kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi kaupan etäisyyden lähimpään toiseen päivittäistavarakauppaan tulisi esityksen mukaan olla vähintään 7,5 kilometriä tai kaupan tulisi olla muuten vaikeasti saavutettavissa. Asetusluonnoksen mukaan tuen myöntämisen ehtona olisi myös se, että avustuksen saaja sitoutuisi tarjoamaan kahden vuoden ajan päivittäistavarakauppapalveluiden lisäksi vähintään kahta muuta kaupallista palvelukokonaisuutta. Tällaisia muita palvelukokonaisuuksia ovat posti-, käteisnosto-, apteekki- tai polttoainejakelupalvelu.

"Suomessa ensimmäistä kertaa käyttöön otettava kyläkauppatuki on merkittävä panostus maaseudun elinvoiman puolesta", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Tuen avulla halutaan Lepän mukaan mahdollistaa kyläkauppojen kehittymisen yhä monimuotoisemmiksi palveluiden tuottajiksi.

Kyläkauppoja on Suomessa enää noin 220 kappaletta. Määrä vähenee vuosittain noin 30 myymälällä. Kyläkaupat palvelevat etenkin harvaan asutun maaseudun asukkaita, mutta myös alueella kausiluonteisesti asuvia ja siellä vierailevia henkilöitä sekä matkailijoita.

Lue lisää

Kyläkaupoille miljoonan euron tuki – kriteerit täyttäviä kauppoja haja-asutusalueilla on noin sata

Suosittu kyläkauppatuki tuplaantuu – kilpailu tuesta kauppojen välillä kovenee, sillä tukialue on nyt koko maaseutu

Lakkautettu Piispajärven koulu muuttui kyläkaupaksi – "Kyläkauppatuki tuli todella tarpeeseen"

Uutta kyläkauppatukea saa yli 80 maaseudun myymälää – tuki on noin 11 000 euroa