Talous

HKScanin ylimääräinen yhtiökokous päättyi Turussa: "Järkevöinti ei ole ikävä kyllä ollut yhtiössä jokapäiväistä"

Tämä juttu päivittyi kokouksen edistyessä.
Pasi Leino
Lihayhtiön hallituksen jäsenenä jatkava Lantmännenin toimitusjohtajan Per-Olof Nymanin (vas.) ja hallituksen varajäsenenä jatkavan Carl-Peter Thorwidin seurassa oli Lantmännenin hallituksen jäsen Henrik Wahlberg (kesk.), maidontuottaja Ruotsin Yli-Torniosta.

Turku ja Tykistökadun Maunu-kokouskeskus. Lihatalo HKScanin omistajien osallistuminen tarkastetaan ennen kuin ovi ylimääräisen yhtiökokoukseen aukeaa aamuyhdeksältä. Maaseudun Tulevaisuus raportoi kokouspaikalla.

HKScanin ylimääräisestä yhtiökokouksesta lisää päivityksiä:

klo 13:07 HKScanin ylimääräinen yhtiökokous eteni käsikirjoituksen mukaisesti. Jari Mäkilä, Harri Suutari ja Terhi Tuomi valittiin nimitysvaliokunnan esityksen mukaisesti lihatalon hallituksen uusiksi jäseniksi. Uudeksi varajäseneksi yhtiökokous valitsi suostumuksensa mukaisesti Ilkka Uusitalon.

Osakkeenomistajat esittivät aktiivisesti näkemyksiään ja jakoivat neuvojakin uudelle hallitukselle. Nimityksistä vallitsi kuitenkin yksimielisyys.

Kokouksen puheenjohtajana toiminut asianajaja Matti Manner rajasi pyydetyt kokouspuheenvuorot käsittelemään ainoastaan hallituksen valintaa ja ehdollepanoa, jotka asialistalla olivat.

Yhtiön talouteen liittyvät puheenvuorot hän ohjasi kevään yhtiökokoukseen ja ensi viikon tulosjulkistuksen yhteyteen.

Kokous tulkitsi kuitenkin väljästi tätä rajoitusta ja kunnon keskusteluakin syntyi.

Liha-alan konkarilla, Kokkikartanon aikoinaan vuonna 2006 Snellmanille myyneellä Esa Heikkisellä oli joukko neuvoja, joilla ”HKScan pystyisi klaaraamaan ongelmansa”.

”Koko ajan pitää miettiä rationointia, järkeistämistä. HKScanissa se ei ole ikävä kyllä ollut jokapäiväistä”, Heikkinen moitti.

Hän kannusti yhteistoimintaan kilpailija Atrian kanssa, toivoi lisäpanostusta liha-alan koulutukseen ja muun muassa ”älyttömän kilpailun lopettamista kaupan kanssa”.

Pienosakas Anders Kjellman piti tärkeänä, että osinkoa yhtiössä maksetaan jatkossakin, ja tenttasi hallituksen jäseniltä osinkopolitiikasta.

Maanviljelijä Keijo Mäkitalo kiitti yhtiön vanhaa johtoa Forssan lastauslaiturin eläinten väitetystä kiljumisesta aiheutuneen somemyrskyn asiallisesta hoidosta. Kuluttajat ovat hänen mukaansa tärkeitä, mutta eläinten kasvattamisesta he ovat osin vieraantuneita.

Hans Huttunen hämmästeli, miksi tähän tilanteeseen (ylimääräiseen yhtiökokoukseen) ylipäätään oli tultu.

Valtakirjalla MTK:n osakkeita edustanut ja järjestön lihaedunvalvonnassa työskentelevä Marjukka Manninen ei pyytänyt puheenvuoroa yhtiökokouksessa. Yleisellä tasolla hän toivoi, että tuottajien kannattavuus liha-alalla saataisiin nykyistä paremmaksi – ja myös HKScan yhtiönä kuntoon.

HKScanin hallitukseen valitut uudet jäsenet esittäytyivät lyhyesti kokousväelle.

LSO Osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja ja oripääläinen sianlihantuottaja Jari Mäkilä korosti liha-alan tuntemustaan. Mäkilä vakuutti, että hänellä on vahvoja käsityksiä, mitä HKScanissa kannattaa tehdä.

Toistaiseksi HKScan toteuttaa olemassa olevaa strategiaansa. Uusista linjauksia yhtiö voi kertoa ensi viikon tulosjulkistuksensa yhteydessä.

Kokenut yritysjohtaja Harri Suutari kertoi toimineensa yhteensä 35 vuotta yritysjohtajana joko toimitusjohtajana tai hallitusvastuussa. Nyt valimoyhtiö Componentan toimitusjohtajana työskentelevä Suutari on luotsannut merkittäviä yhtiöitä hankalissa tilanteissa: saneerannut, myynyt niistä osia ja kääntänyt kannattaviksi.

Suutari korosti omistajuuden merkitystä liiketoiminnan ytimessä.

Terhi Tuomi piti vahvuutenaan talousosaamista. Hän myös tuntee sianlihan tuottajana toimialan

Uutena hallituksen varajäsenenä aloittava Ilkka Uusitalon teesejä on varmasti yhtiössä yritetty toteuttaa tähänkin saakka: kassavirta positiiviseksi, tulos kuntoon ja tase vahvaksi.

Yhtiön hallitus siirtyi yhtiökokouksen jälkeen järjestäytymiskokoukseensa HKScanin pääkonttorille Turussa.

klo 10:22 HKScanin osakkeenomistajia on paikalla 76 asiamiehet mukaanlukien. Osakkeiden äänistä paikalla yhteensä yli 122 miljoonaa, joka vastaa 78 prosenttia äänivallasta.

Pörssissä noteeratuista A-osakkeista läsnä runsaat 20 miljoonaa, joka on 40,38 A-osakkeista. Äänivaltaisista K-osakkeista paikalla 95 prosenttia.

HKScan tiedotti kello 13 aikaan yhtiön hallituksen järjestäytymiskokouksen tekemistä puheenjohtajavalinnoista.

Hallituksessa jatkavat Reijo Kiskola ja Per Olof Nyman sekä varajäsen Carl-Peter Thorwid varsinaisen yhtiökokouksen 2019 päättymiseen saakka. Hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin varsinaisen yhtiökokouksen 2019 päättymiseen saakka Jari Mäkilä, Harri Suutari ja Terhi Tuomi. Lisäksi hallituksen uudeksi varajäseneksi valittiin Ilkka Uusitalo varsinaisen yhtiökokouksen 2019 päättymiseen saakka.

Yhtiökokouksen jälkeen pitämässään järjestäytymiskokouksessa hallitus valitsi puheenjohtajaksi uudelleen Reijo Kiskolan ja varapuheenjohtajaksi Jari Mäkilän.

klo 10:13 Helmikuussa yhtiön toimitusjohtajana aloittava Tero Hemmilä esittäytyy kokousväelle. Hän osallistuu yhtiökokoukseen osakkeenomistajana.

klo 10.00 Lantmännenin toimitusjohtaja Per-Olof Nyman odottaa lihakonsernin nykyisen hallituksen puheenjohtajan Reijo Kiskolan jatkavan puheenjohtajana.

Niin ikään hallitukseen ehdolla oleva Jari Mäkilä arvelee hallituksen valitsevan keskuudestaan Kiskolan puheenjohtajaksi.

HKscanin kokousovet suljettiin kello 10, ja hallituksen puheenjohtaja Reijo Kiskola avasi kokouksen toivottaen kokousvieraat tervetulleiksi.

Kokouksen puheenjohtajaksi Kiskola kutsui Matti Mannerin asianajotoimisto Brander & Mannerista.klo 9:56 HKScanin toiseksi suurin omistaja, ruotsalainen maatalousosuuskunta Lantmännen oli lähettänyt yhtiökokoukseen kolmen hengen joukkueen. Lihayhtiön hallituksen jäsenenä jatkava Lantmännenin toimitusjohtajan Per-Olof Nymanin ja hallituksen varajäsenenä jatkavan Carl-Peter Thorwidin seurassa oli Lantmännenin hallituksen jäsen Henrik Wahlberg, maidontuottaja Ruotsin Yli-Torniosta.

Kun uusi hallitus on valittu täydennysjäsenineen, se kokoontuu välittömästi järjestäytymiskokoukseensa HKScanin pääkonttorilla, noin puolen kilometrin päässä yhtiökokouspaikasta.

klo 9:39 HKScanin osakkeenomistajia rekisteröityy parhaillaan ennen kello kymmeneltä alkavaa kokousta Turun Biocityssä. Paikalle on saapunut arvioilta vajaa sata henkeä.

Tarjolla kokousvieraille on kahvia, teetä sekä sämpylöitä lihalla ja juustolla. Aulasta kuuluu iloinen puheensorina, kun osakkeenomistajat vaihtavat kuulumisiaan. Myös ehdolla olevat uudet hallitusjäsenet ovat paikalla. He valmistautuvat pitämään omat esiintymispuheenvuoronsa.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että konsernin uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty maa- ja metsätaloustieteen maisteri Tero Hemmilä aloittaa tehtävässään maanantaina 4.2.2019. Aikaisemmin yhtiö kertoi Hemmilän aloittavan "viimeistään maaliskuussa".

Hallituksen puheenjohtaja Reijo Kiskola jatkaa väliaikaisena toimitusjohtajana siihen saakka.  Osakkeenomistajien olennainen kysymys HKScanin uudelle hallitukselle on se, mitä uutta on odotettavissa uudelta hallitukselta yhtiön kääntämiseksi taas kannattavaksi?

Yhtiökokous alkaa kahvitarjoilulla. Kokouksessa käsiteltävien asioiden lista on lyhyt. Kokouksen avaamisen ja järjestäytymisen jälkeen todetaan läsnä olevat ja vahvistetaan ääniluettelo. Varsinaisina asioina ovat sen jälkeen hallituksen jäsenten lukumäärästä päättäminen ja nimitysvaliokunnan esittämien kolmen uuden hallitusjäsenen sekä yhden uuden varajäsenen valinta.

Kun nimitysvaliokunnassa on edustettuna yli kaksi kolmannesta äänivallasta HKScanissa, on kutakuinkin selvää, että kokous valitsee hallitukseen valiokunnan esittämät henkilöt. Jari Mäkilä, Harri Suutari ja Terhi Tuomi ovat ehdolla varsinaisiksi jäseniksi ja uudeksi varajäseneksi Ilkka Uusitalo.

Ylimääräinen yhtiökokous kutsuttiin koolle täydentämään HKScanin hallitusta, kun hallituksesta erosi 14. joulukuuta kolme jäsentä. Joukkoeroaminen tuli sen jälkeen, kun HKScanin liiketoiminnan muutosprosessia hallituksen puheenjohtajana siihen saakka johtanut ruskolainen broilerintuottaja Mikko Nikula menetti LSO-omistajan luottamuksen ja joutui eroamaan.

Suurinta päätäntävaltaa tässäkin yhtiökokouksessa käyttävät äänivaltaisten K-osakkeiden haltijat, varsinaissuomalaisten lihantuottajien LSO Osuuskunta sekä ruotsalainen maatalousosuuskunta Lantmännen.

Tuottajaosuuskuntien pääomistama HKScan teki uuden strategian ja toimintamallin, jonka se otti käyttöön asteittain kesäkuusta 2017. 40 miljoonan euron vuotuisiin säästöihin tähtäävä ohjelma näyttää kääntävän liian hitaasti yhtiötä takaisin kannattavaksi.

MT:n toimittaja osti erän HKScanin A-osakkeita osallistuakseen keskiviikon 30.1.2019 ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Yhtiökokous on suljettu muilta kuin osakkeenomistajilta. Osakkeiden kappalehinta vastasi noin puolta HK:n sinisen lenkin myyntihinnasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HKScan: Tulos parani selvästi – osakeanti onnistui

Aktivistit osoittivat vuorokauden ajan eläinrakkautta Forssan teurastamon edessä

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia