Talous

Tero Hemmilä HKScanin tuloksesta: "Pettymys"

Yhtiö aloittaa 1 200 toimihenkilöä ja johtoa koskevat yt-neuvottelut, vähennystarve enintään 220. Tuotannon väki on neuvottelujen ulkopuolella.
HKScan
“Viime vuosina HKScanin kilpailukyky on jatkuvasti heikentynyt. Meidän nykyinen toimintamme ei vastaa ketteryydeltään eikä kustannuskilpailukyvyltään markkinoiden tarpeita", maanantaina toimitusjohtaja aloittanut Tero Hemmilä sanoo.

"HKScanin koko vuoden tulos oli pettymys", sanoo yhtiön toimitusjohtajana maanantaina aloittanut Tero Hemmilä tiedotteessa.

Hemmilä sanoo, että From Farm to Fork -strategian toteutus ei tuottanut toivottua parannusta kannattavuuteen, joten tarvitaan määrätietoisia toimia negatiivisen kehityksen korjaamiseksi.

"Tämä edellyttää pitkän arvoketjun kaikkien osa-alueiden entistäkin aktiivisempaa hallintaa. HKScanin lihateollinen osaaminen on jossain määrin heikentynyt, mikä on osaltaan aiheuttanut tehottomuutta ja heikentänyt yhtiön taloudellista suorituskykyä. Kun edellä mainitut perusasiat ovat kunnossa, voimme siirtää huomiota uudistumiseen tähtääviin toimiin."

Yhtiön tulos parani neljännellä vuosineljänneksellä, mutta oli yhä tappiollinen. Liikevaihto oli loka–joulukuussa 454,7 (475,3) miljoonaa euroa, liikevoitto -3,8 (-22,2) miljoonaa euroa, vertailukelpoinen liikevoitto -2,2 (-12,3) miljoonaa euroa, liikevoittoprosentti -0,5 (-2,6) ja osakekohtainen tulos -0,20 (-0,39) euroa.

Toisella vuosipuoliskolla Rauman siipikarjayksikön toimituskyky parani, mutta haasteet painoivat tulosta edelleen merkittävästi.

"Tuotantotehokkuuden tavoitetason saavuttaminen vaatii vielä paljon työtä. Keskitämme lähitulevaisuudessa entistä enemmän huomiotamme Rauman yksikköön ja vahvistamme siellä tarvittavaa erikoisosaamista", Hemmilä sanoo.

Rauman yksikön käynnistykseen liittyvien haasteiden negatiivinen vaikutus konsernin vertailukelpoiseen liiketulokseen oli neljännellä neljänneksellä oli -4,8 miljoonaa euroa, kolmannella neljänneksellä -8,1 miljoonaa euroa ja tammi–joulukuussa -35,7 miljoonaa euroa.

Liikevaihto tammi–joulukuussa oli 1 715,4 (1 808,1) miljoonaa euroa, vertailukelpoinen liikevoitto -47,5 (-17,6), vastaava liikevoittoprosentti -2,8 (-1,0) ja osakekohtainen tulos -1,00 (-0,79) euroa.

Nettovelka oli 289,4 (208,2) miljoonaa euroa ja nettovelkaantumisaste 88,6 (59,3) prosenttia. Kasvu johtui pääasiassa investoinnista Rauman siipikarjayksikköön.

Heinäkuussa 2018 täsmennetyllä tehostamisohjelmaa tavoitellaan 40 miljoonan euron vuotuisia säästöjä vuodesta 2020 alkaen. Ohjelman vaikutus ei vielä näy vuoden 2018 tuloksessa.

Tulevaisuudesta yhtiö lausuu, että maailman lihankulutuksen ennustetaan kasvavan ja HKScanin kasvun kotimarkkinoilla keskittyvän siipikarjanliha- ja ateriakategorioihin. HKScan odottaa tehostamisohjelmiensa sekä muiden korjaavien toimien alkavan tuottaa tulosta vuonna 2019.

Kustannustehokuutta etsitään ketteryydellä ja vastaamalla paremmin asiakkaiden tarpeisiin paikallisilla markkinoilla. Näillä olisi tarkoitus saada aikaan 10 miljoonan euron vuotuiset säästöt konserninlaajuisesti. Toimet ovat osa HKScanin 40 miljoonan euron tehostamisohjelmaa.

HKScan käynnistää ohjelman vuoksi yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat kaikkia toimintoja kaikissa toimintamaissa. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat kaikkia noin 1 200 toimihenkilöä, ylempää toimihenkilöä ja johtoa kaikissa HKScanin toimintamaissa. Tuotannon työntekijät ovat neuvottelujen ulkopuolella, samoin pääosin Rauman yksikössä työskentelevät henkilöt.

Henkilöstövähennyksien määrän arvioidaan olevan enintään 220.

“Viime vuosina HKScanin kilpailukyky on jatkuvasti heikentynyt. Meidän nykyinen toimintamme ei vastaa ketteryydeltään eikä kustannuskilpailukyvyltään markkinoiden tarpeita. Jotta voimme vahvistaa kilpailuasemaamme tällä alalla, meidän on määrätietoisesti parannettava toimintamme kustannustehokkuutta sekä etsittävä uusia tapoja vastata asiakkaiden odotuksiin ja kuluttajien tarpeisiin kotimarkkinoillamme myös tulevaisuudessa", Hemmilä sanoo.

Lue lisää:

HKScan ei jaa osinkoa viime vuodelta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HKScan: Tulos parani selvästi – osakeanti onnistui

HKScanin osakeanti ylimerkittiin reippaasti – haetusta 60 miljoonasta mentiin viheltäen yli

HKScan pyristelee ylös synkeästä suosta ostamalla osakeannilla lisäaikaa